15 octombrie, Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini: Inițiative în județul Mureș pentru sănătatea copiilor

Distribuie pe:

Spălatul pe mâini este una dintre cele mai simple și eficiente modalități de a preveni răspândirea bolilor și infecțiilor. Deși poate părea o acțiune banală, aceasta joacă un rol esențial în menținerea sănătății, contribuind la reducerea riscului de contaminare cu bacterii, virusuri și alte microorganisme periculoase. De-a lungul unei zile, mâinile noastre intră în contact cu diverse suprafețe care pot fi contaminate - de la telefoane și bani până la mânerele ușilor sau tastaturi. Dacă nu ne spălăm corect pe mâini, putem transfera acești agenți patogeni pe față, gură sau ochi, ceea ce crește riscul de îmbolnăvire. De asemenea, spălatul pe mâini este deosebit de important înainte de a mânca, după utilizarea toaletei, după contactul cu animalele sau când am avut grijă de persoane bolnave.

În cadrul grădinițelor și școlilor mureșene, atât educatorii, cât și medicii școlari sunt preocupați de educația privind spălatul pe mâini. “Este una dintre prioritățile noastre în educația copiilor, de acolo trebuie să începem de fapt educația pentru sănătate cu spălarea corectă a mâinilor. Cu cei mici, în grădinițe, se creează un fel de ritual al spălatului mâinilor, se merge la baie împreună cu grupa și se spală supravegheat înainte de a lua masa sau o gustare, după ce merg la toaletă”, spune președintele Asociației Medicilor Școlari, Adriana Neghrilă.

Aceasta a mai precizat că cel mai mare risc este cel de transmitere a hepatitei virale A în cazul în care mâna nu a fost spălată. “Mâna nespălată este o sursă importantă dacă a venit în contact cu produse, obiecte contaminate, pentru hepatita virală de tip A, care se și numește boala mâinilor nespălate, pentru că este cea mai frecventă cale de transmitere. Au fost focare cu precădere în comunitățile în care condițiile de viață sociale, economice sunt precare.”

Statisticile la nivel național, în ceea ce privește consumul de apă și săpun, nu prea arată bine.

În România, consumul de săpun, geluri de duș și produse de igienă personală a crescut constant în ultimii ani, impulsionat și de campaniile de educație igienică și sănătate. În perioada pandemiei, vânzările de săpun și produse dezinfectante au crescut semnificativ. Potrivit unor rapoarte de retail, în primele luni ale pandemiei, cererea de săpun a crescut cu aproximativ 40%.

Pentru a ne asigura că mâinile sunt curate, este important să folosim apă și săpun și să frecăm bine mâinile timp de cel puțin 20 de secunde. Spălarea trebuie să includă frecarea între degete, pe partea din spate a mâinilor și sub unghii. Dacă apa și săpunul nu sunt disponibile, o soluție dezinfectantă pe bază de alcool poate fi o alternativă temporară eficientă, dar spălatul cu apă și săpun rămâne metoda cea mai eficientă. (S.V.)

Lasă un comentariu