Mișcarea japoneză Nihon Hidankyo a câștigat Premiul Nobel pentru Pace

Distribuie pe:

Mișcarea japoneză Nihon Hidankyo, ce reunește supraviețuitori ai bombardamentelor nucleare de la Hiroshima și Nagasaki din 1945, a câștigat vineri Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2024, pentru “eforturile sale pentru a se ajunge la o lume fără arme nucleare”, a anunțat președintele Comitetului Nobel norvegian, Jorgen Watne Frydnes, potrivit agențiilor de presă internaționale.

“Nicio armă nucleară nu a fost utilizată într-un război în ultimii aproape 80 de ani. Este așadar alarmant să constatăm că astăzi acest tabu contra utilizării armelor nucleare este supus presiunilor”, a declarat președintele Comitetului Nobel norvegian.

El a adăugat că puterile nucleare “au o responsabilitate specială” pentru a împiedica proliferarea armelor nucleare.

Mișcarea japoneză Nihon Hidankyo a fost fondată la 10 august 1956 de supraviețuitori ai bombardamentelor nucleare de la Hiroshima și Nagasaki din august 1945. Mărturiile acestor supraviețuitori au avut o contribuție “unică” la generarea “opoziției pe scară largă față de armele nucleare în întreaga lume”, potrivit lui Jorgen Watne Frydnes.

Șeful mișcării Nihon Hidankyo, Toshiyuki Mimaki, a reacționat spunând că “în mod categoric armele nucleare trebuie să fie abolite”.

“Niciodată nu mi-aș fi imaginat că am putea primi acest premiu”, a declarat cu lacrimi în ochi Toshiyuki Mimaki, într-o conferință de presă la Tokyo. El a apreciat că situația actuală din Fâșia Gaza este “ca cea din Japonia de acum 80 de ani”.

Nobelul pentru Pace din acest an este acordat într-o perioadă cu conflicte intense în lume, printre care cel din Orientul Mijlociu, războiul din Ucraina, disputele armate din Sudan și din multe alte țări.

Lasă un comentariu