Curiozități despre stele

Distribuie pe:

Încă din preistorie, ființele umane au inventat povești și teorii pentru a explica existența stelelor, iar studiul stelelor a jucat un rol crucial în dezvoltarea științei și tehnologiei de-a lungul istoriei, inspirând oamenii în crearea diferitelor lucruri, de la calculul matematic și până la mecanismul de ceas. Totuși, ideea că stelele ar putea fi “sori” în sine, aflate la distanțe inimaginabil de mari față de Pământ, este una surprinzător de recentă și, abia în secolul al XX-lea, astronomii au ajuns să descopere diferitele tipuri de stele.

Ce culoare pot avea stelele?

Culoarea oricărei stele este dată de către un amestec de diferite lungimi de undă ale luminii. Aceste culori variază de la albastru și violet, care sunt specifice stelelor cu energie ridicată, până la roșu și portocaliu care sunt specifice stelelor cu energie mai mică, acestea având lungimi de undă mari, ce sunt emise de gazele mai reci. Stelele albe reprezintă un echilibru uniform între cele două.

De ce strălucesc stelele?

Stelele nu strălucesc. Lumina lor este distorsionată de gazele din atmosfera Pământului. Din această cauză, telescoapele sunt construite pe munți.

Care este diferența dintre o nova, o supernova și o hipernova?

Novele sunt explozii relativ mici, apărute în sistemele în care există 2 stele. Ele apar atunci când gravitația intensă a unei pitice albe trage materia departe de o stea însoțitoare. În cele din urmă, gazul care se adună în jurul piticei albe devine suficient de dens pentru a se aprinde într-o explozie de fuziune nucleară.

Majoritatea supernovelor marchează moartea stelelor masive și formarea stelelor neutronice. Acestea sunt declanșate atunci când o undă de șoc străpunge straturile exterioare ale unei stele aflate pe moarte.

În cele din urmă, hipernovele sunt supernove ultra-energetice, care marchează formarea găurilor negre și care sunt asociate cu eliberarea unor explozii intense de raze gamma.

Cum poate o stea să ardă în spațiu fără oxigen?

Stelele nu prezintă același tip de combustie existent pe Pământ. În schimb, stelele utilizează hidrogen drept combustibil, forțând fuziunea nucleelor individuale până când acestea transmutează în heliu și, în cele din urmă, în alte elemente, într-un proces cunoscut sub numele de fuziune nucleară.

Ne putem da seama dacă stelele pe care le vedem au murit?

Un ciclu de viață al unei stele poarte dura milioane sau miliarde de ani, dar lumina emisă de stelele din galaxia noastră este vizibilă, de obicei, timp de câteva mii de ani. Conform legii mediilor, este destul de puțin probabil ca o stea să fi murit în timpul existenței noastre. Totuși, există și câteva excepții, ca de exemplu, Eta Carinae, despre care se crede că ar fi putut exploda deja.

Lasă un comentariu