Târgu Mureș: Eveniment dedicat tinerilor născuți după aderarea României la NATO, marcat la UMFST și Colegiul Național “Al. Papiu Ilarian”

Distribuie pe:

Ministerul Afacerilor Externe a organizat, pe 10 octombrie 2024, o nouă etapă a campaniei `Born in NATO', cu scopul de a celebra 20 de ani de apartenență a României la NATO și 75 de ani de la fondarea Alianței Nord-Atlantice.

Campania `Born in NATO' (“Născut în NATO” - n.r.) este dedicată tinerilor născuți după aderarea României la NATO în anul 2004. Co-inițiată de Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Apărării Naționale, proiectul cuprinde o serie de evenimente, derulate pe parcursul anului 2024, cu scopul de a familiariza tânăra generație cu valorile, obiectivele și rolul Alianței.

În cadrul evenimentului, ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, împreună cu Ambasadorul Regatului Suediei în România, Anna Hällerman, și Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, Giles Portman, a interacționat cu studenții și elevii din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș, precum și cu elevii Colegiului Național “Alexandru Papiu Ilarian”.

Ministrul afacerilor externe a evidențiat relevanța pasului istoric pe care România l-a făcut în urmă cu 20 de ani prin aderarea la NATO. A rememorat călătoria țării noastre către valorile comune ale Alianței, precum libertatea, democrația, drepturile omului și statul de drept, și către un viitor stabil și sigur. A punctat angajamentul ferm al României față de principiile și obiectivele NATO și contribuția noastră la consolidarea securității și stabilității euroatlantice. Deopotrivă, a apreciat rolul esențial al tinerei generații pentru creșterea rezilienței și asigurarea succesului Alianței. I-a îndemnat pe tineri să se implice activ în societate, exprimându-și încrederea în potențialul acestora de a contribui la asigurarea securității și prosperității României.

Ambasadorii celor două state aliate au subliniat rolul NATO în protejarea securității societăților noastre și au reflectat asupra angajamentului comun față de promovarea păcii, securității și democrației. Totodată, au accentuat importanța participării tinerilor, din rândul cărora se va forma următoarea generație de lideri, la dezvoltarea societății și consolidarea Alianței.

Discursurile au fost urmate de un dialog dinamic cu studenții și elevii prezenți, oferindu-le oportunitatea de a își expune viziunea despre viitorul NATO și rolul României în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Rectorul UMFST G.E. Palade: “NATO nu este doar despre securitate. Este de fapt, despre valori, cea mai importanta dintre ele fiind libertatea”

Prof.univ.dr Leonard Azamfirei s-a referit, într-un mesaj public postat pe pagina sa oficială de Facebook la evenimentul găzduit de universitate scriind că “pentru un tânăr născut după 2004, NATO reprezintă cea mai sigură și mai mare alianță militară din lume. Răspunsul ar fi unul corect, dar incomplet dacă ignoră dimensiunea politică a organizației, valorile intangibile care garantează arhitectura de securitate a statelor membre și, nu în ultimul rând, scopul principal al NATO: prevenirea războiului și susținerea edificiului democratic în partea noastră de glob”. În viziunea rectorului “NATO nu este doar despre securitate. Este de fapt, despre valori, cea mai importantă dintre ele fiind libertatea. Doar așa cei «născuți în NATO», dar și noi, cei născuți mult mai devreme, am dobândit libertatea de opinie, de asociere, de călătorie, de a avea dreptul la o identitate și de a avea inclusiv libertate academică. Iar libertatea adevărată trebuie, la rândul ei, să fie apărată și securizată”.

Prof.univ.dr. Leonard Azamfirei a mai precizat că a apreciat “în mod deosebit, dialogul care s-a născut între tinerii prezenți la eveniment și cei trei oaspeți. Întrebările pertinente și dificile care au venit din partea studenților dar și a elevilor de la Liceul UMFST G.E. Palade mi-au întărit convingerea că generația care s-a născut după 2004 are deja o înțelegere matură a marilor amenințări de securitate din spațiul euroatlantic”.

Andrei Roman

Lasă un comentariu