Din ciclul “Se cam trage la măsea, măi dragă!” “Redefiniți alcoolul!” - apel imperativ al OMS la regândirea consumului de alcool în Europa

Distribuie pe:

Conform noilor date ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), europenii sunt cei mai mari băutori din lume, consumând în medie 9,2 litri de alcool pur pe an, echivalentul a 460 de halbe de bere. România ocupă locul 1 din 51 de națiuni europene în ceea ce privește consumul de alcool, arată aceleași date.

Alcoolul reprezintă aproape 1 din 11 decese în Regiunea Europeană a OMS, se arată într-un comunicat dat publicității la începutul acestei săptămâni. Noua campanie a Biroului Regional al OMS pentru Europa își propune să schimbe această situație, prin programul “Redefine Alcohol” (“Redefiniți alcoolul”).

Potrivit autorilor, consumul de alcool este asociat cu peste 200 de boli, printre care cel puțin șapte tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân și de colon. Cu toate acestea, și în ciuda riscurilor grave pentru sănătate și a efectelor dăunătoare, mai puțin de jumătate dintre europeni sunt conștienți de legătura dintre alcool și cancer:doar 21% dintre femeile din 14 țări europene cunosc legătura dintre consumul de alcool și riscul de a dezvolta cancer de sân - un risc care se manifestă chiar la cantități scăzute de băuturi alcoolice.

“Redefiniți alcoolul” îi invită pe europeni să reflecteze asupra relațiilor lor personale și societale cu alcoolul, îndemnând la o reconsiderare a rolului alcoolului în viața de zi cu zi, la sărbători și evenimente festive. Campania își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la riscurile pentru sănătate și pericolele ascunse asociate consumului de alcool și să inspire opțiuni mai sănătoase.

“Dincolo de efectele negative asupra sănătății, alcoolul contribuie și la problemele societale mai largi”, explică dr. Gauden Galea, consilier strategic al directorului regional al OMS pentru Europa și director al Inițiativei speciale privind bolile netransmisibile. “Consumul de alcool este un factor cheie pentru violență, inclusiv violența sexuală și cea bazată pe gen, accidente rutiere și alte forme de vătămare care nu-i afectează doar pe consumatori, ci și familiile și comunitățile acestora, pe scară largă. De aceea, campania “Redefiniți alcoolul” încurajează indivizii să-și regândească obiceiurile și relațiile cu alcoolul, îndemnând, de asemenea, factorii de decizie politică și autoritățile din domeniul sănătății să contribuie la realizarea unei schimbări culturale mai ample în modul în care este privit și reglementat alcoolul în societate.”

Nenumărate exemple evidențiază beneficiile reducerii sau renunțării complete la alcool: o sănătate fizică și mintală mai bună, somn de calitate, concentrare și energie, conexiuni și relații mai profunde și o mai mare apreciere a vieții în general.

“Opțiunile individuale sunt importante, dar nu sunt suficiente”, a spus dr. Galea. “În regiunea noastră (țările europene - n. n.), alcoolul este prea ieftin, prea disponibil și prea intens promovat. Un astfel de produs ar trebui reglementat mult mai strict. Știm ce trebuie făcut - dar avem nevoie de factorii de decizie care să acorde prioritate sănătății publice”.

Consumul excesiv de alcool este o problemă majoră în România, în special în rândul bărbaților. În medie, peste o treime dintre adulții din România au declarat că, episodic, consumă alcool în exces cel puțin o dată pe lună, ceea ce reprezintă una dintre cele mai ridicate rate din UE (35 % comparativ cu 19 % în medie în UE). Cu toate acestea, există o disparitate de gen puternică între femei și bărbați în ceea ce privește consumul excesiv de alcool; mai mult de jumătate dintre bărbați (53%) raportează un astfel de comportament, spre deosebire de femei, în cazul cărora comportamentul a fost raportat de mai puțin de una din cinci femei (18%). Aproape două cincimi dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani din România au declarat în 2019 cel puțin un episod de consum excesiv de alcool în cursul lunii precedente.

Concret, românii consumă 36,9 grame de alcool pur în fiecare zi, adică în jur de 13,5 litru de alcool pur pe an. Bărbații din România consumă, în medie, 27,3 litri de alcool pur în fiecare an. În ceea ce privește berea, aceasta echivalează cu aproximativ 1.365 de halbe. Femeile consumă, în medie, 7,5 litri de alcool pur în fiecare an, ceea ce echivalează cu aproximativ 500 de pahare de vin, arată cele mai noi date ale OMS, citate de DailyMail.

Media internațională este de 5,5 litri de persoană, adică 275 de halbe de bere. (surse - who.int./europe /news/item /02-10-2024-redefine-alcohol—who-s-urgent-call-for-europe -to-rethink-alcohol-s-place-in-society; cnepss/stare-de sanatate/determinantii-starii-de-sanatate/alcool-si-droguri/alcool…; foto - pixabay.com)

Sinteză de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu