Cinci inițiative comunitare de educație din Sovata sunt finanțate cu 245.000 lei prin programul Fondul pentru un viitor mai bun în comunități

Distribuie pe:

Programul “Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” este demarat de Lidl România, în parteneriat cu Federația Fundațiile Comunitare din România. Fundația Comunitară Mureș și Lidl România anunță primii câștigători din Sovata ai granturilor nerambursabile din cadrul programului național “Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. Programul este finanțat de Lidl România cu peste 1.225.000 de lei în ediția a V-a și este implementat în mai multe orașe din țară. La Sovata, demersul este coordonat de Fundația Comunitară Mureș, care dispune de 45.000 de lei pentru implementarea proiectului “Educație pentru siguranță - EduSig” și de 200.000 de lei pentru finanțarea inițiativelor comunitare de educație.

Finanțările puse la dispoziție inițiativelor venite din comunitate au fost acordate pe bază de concurs de proiecte, precedat de sesiuni online de îndrumare și feedback individual, la care au putut lua parte toți cei interesați să aplice. În urma concursului, au fost selectate patru proiecte finaliste, care, până în februarie 2025, vor pune în practică soluții variate pentru a răspunde provocărilor din educație din comunitatea locală:

Prin proiectul “Sovata Smart Green - Cunoașterea și protejarea arborilor urbani”, Asociația Pando va oferi o oportunitate inedită de a trezi simțul de responsabilitate al locuitorilor din Sovata față de valorile mediului natural, prin protejarea și monitorizarea arborilor urbani. Proiectul va cuprinde ateliere de educație pentru copiii din comunitate și activități interactive pentru a determina și înțelege beneficiul ecologic al spațiilor verzi din Sovata. Prin dezvoltarea unei relații personale cu arborii și animalele care îi folosesc drept habitat, participanții vor înțelege cum acestea reprezintă o valoare pentru comunitate.

Asociația Educațio SIL, prin proiectul său “Bio-școală sustenabilă”, va implementa principiul sustenabilității prin amenajarea unui spațiu de seră și compostare și organizarea de ateliere pentru elevi. Proiectul va familiariza participanții cu importanța deșeurilor organice și cu procesul prin care acestea vor deveni o resursă valoroasă - îngrășământ natural pentru plantele și pomii crescuți în sera școlii. Elevii își vor putea însuși cunoștințe și deprinderi legate de agricultura durabilă și obiceiuri alimentare sănătoase, bazate pe principiile grădinăritului organic și pe dezvoltarea unui sistem destinat autoconsumului. Cultivarea plantelor va contribui la o înțelegere mai profundă a producției alimentare și a gestionării durabile a agroecosistemelor.

Prin proiectul “Educație non-formală prin artă meșteșugărească”, Asociația Culturală Bernády va promova educația continuă și dezvoltarea competențelor pe tot parcursul vieții prin activități precum olăritul. Această activitate artistică și meșteșugărească va oferi oportunități de învățare pentru toate vârstele, de la copii la adulți, și va implementa metode inovatoare, interactive și participative în cadrul educației socio-culturale și tradiționale.

Asociația Olympikus, prin proiectul său “Sportul, cel mai bun mod de a trăi sănătos”, va promova educația pentru un stil de viață sănătos și activ, dezvoltarea socială și emoțională, performanțele academice și conștientizarea. Proiectul va implica elevi și persoane cu dizabilități din comunitate în activități sportive variate; pentru a susține aceste activități, va fi creat un spațiu multifuncțional care va facilita desfășurarea sporturilor în aer liber, accesibil întregii comunități din Sovata. Astfel, proiectul va contribui la dezvoltarea holistică a participanților, integrând sănătatea fizică și educația.

În plus, proiectul “Educație pentru siguranță - EduSig”, dezvoltat de Fundația Comunitară Mureș în urma consultărilor cu comunitatea din Sovata și analizei contextului local, urmărește să asigure educație rutieră și prevenirea bullying-ului și a dependențelor în rândul copiilor și tinerilor din comunitate. Proiectul este implementat direct de fundație cu sprijinul partenerilor din comunitate și vizează, totodată, consolidarea capacității acestora de a se implica în dezvoltarea locală.

Programul se desfășoară, în această ediție, în cinci comunități din țară: Brăila, Oradea, Slatina, Slobozia și Sovata, cu finanțarea Lidl România, sub umbrela Federației Fundațiile Comunitare din România, iar în Sovata este gestionat de către Fundația Comunitară Mureș.

Fundația Comunitară Mureș își propune îmbunătățirea vieții locuitorilor, în primul rând, în județul Mureș. Bazele Fundației Comunitare Mureș au fost puse de un grup de nouă tineri care și-au dorit ca împreună să reușească să implice companiile, oamenii, dar și tinerii din oraș în dezvoltarea comunității în care trăiesc. Pentru detalii suplimentare, vizitați: https://www.fcmures.org/ro.

(Sursa foto: Visit Mureș / Facebook)

Lasă un comentariu