11 octombrie 2024 - Ziua Școlii Ardelene și 270 de ani de la înființarea Școlilor Blajului

Distribuie pe:

Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană “Lucian Blaga” Alba vor organiza, mâine, 11 octombrie, la Blaj, o serie de manifestări culturale cu ocazia celebrării Zilei Școlii Ardelene, dedicată omagierii rolului fundamental al ideilor culturale și politice promovate de mișcarea cunoscută sub acest nume. Data a fost stabilită deoarece la 11 octombrie 1754, episcopul greco-catolic Petru Pavel Aron a emis decretul de înființare, la Blaj, a primelor școli sistematice și moderne din istoria românilor. Astfel, anul acesta se sărbătoresc 270 de ani de la înființarea Școlilor Blajului.

Manifestările culturale vor începe la ora 16, cu depunere de flori la sediul primei școli cu predare în limba română din Transilvania, și vor continua în sediul Palatului Cultural din Blaj.

Din program: Expoziție de carte veche din colecția Muzeului Național al Unirii; Avram Iancu și Blajul. Expoziție tematică de carte; Mesajul Preafericitului Cardinal Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Arhieparhiei de Făgăraș și Alba Iulia și mesajele organizatorilor și ale partenerilor; Conferința “Avram Iancu și Spiritul Școlii Ardelene”, susținută de Acad. Prof. univ. dr. IOAN BOLOVAN, director al Institutului de Istorie “George Barițiu” din Cluj-Napoca, institut al Academiei Române; Recital cultural-patriotic - NICOLAE FURDUI-IANCU și Grupul instrumental “Crai Nou”.

Important! Sărbătorirea a 270 de ani de la înființarea Școlilor Blajului va fi transmisă Live pe pagina www.facebook.com/BibliotecaJudeteanaLucianBlagaAlba .

Ileana Sandu

Lasă un comentariu