Rezultate obținute de Polițiștii de Imigrări din Mureș în primele nouă luni ale anului 2024 - Cei mai mulți străini veniți la muncă în Mureș din afara UE sunt din Nepal, Sri Lanka, India și Republica Moldova

Distribuie pe:

În perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2024, Serviciul pentru Imigrări al Județului Mureș a înregistrat activități semnificative în gestionarea migrației și a dreptului de ședere pe teritoriul României. În total, au fost emise 1.097 de permise de ședere, dintre care 1.067 pentru ședere temporară și 30 pentru ședere pe termen lung. De asemenea, au fost eliberate 327 de certificate de înregistrare și 40 de cărți de rezidență permanentă pentru cetățenii Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene. În plus, au fost acordate 93 de permise pentru beneficiarii protecției temporare.

Pe lângă aceste permise, polițiștii au gestionat și 3.959 de cereri la ghișeu, ceea ce evidențiază un flux considerabil de solicitanți de ședere în județul Mureș. Dintre persoanele care au beneficiat de managementul șederii, 4.888 au fost înregistrate, dintre care 1.961 provenind din state terțe, cele mai multe din Nepal, Sri Lanka, India și Republica Moldova. În același timp, 2.927 de cetățeni ai Uniunii Europene au solicitat drept de ședere, majoritatea din Italia, Germania, Ungaria, Olanda și Finlanda.

Principalele motive pentru care străinii au solicitat drept de ședere în România includ angajarea în muncă, studiile, reîntregirea familiei și stabilirea permanentă. În acest context, Serviciul pentru Imigrări a emis 1.671 de avize de angajare pentru lucrători permanenți și detașați, înregistrând 2.298 de cereri pentru aceste avize. Din acestea, 421 de cereri au fost respinse, iar polițiștii au avizat opt cereri de reîntregire a familiei, toate fiind aprobate.

Au fost organizate 95 de activități de control, care au dus la depistarea a opt străini în situații ilegale proveniți din Sri Lanka, Republica Moldova, Argentina și Muntenegru. Au fost emise șase decizii de returnare pentru străinii în situație ilegală, cu termene de plecare voluntară de 15 sau 30 de zile.

Patru străini au primit măsuri de nepermiterii intrării în statele membre ale Uniunii Europene pentru perioade variind de la 6 luni la 1 an și 6 luni, conform reglementărilor legale în vigoare. În perioada de referință, a fost emisă o decizie de returnare sub escortă, iar trei străini au fost îndepărtați de pe teritoriul României.

Pe lângă aceste măsuri, au fost aplicate 325 de sancțiuni contravenționale, totalizând 82.500 lei, pentru nerespectarea legislației care reglementează regimul străinilor în România, precum și libera circulație a cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene.

Un aspect de noutate anunțat de Inspectoratul General pentru Imigrări este îmbunătățirea sistemului informatic, care permite emiterea avizelor de angajare în muncă și detașare în format electronic, semnate cu semnătură electronică calificată. Aceasta schimbare elimină necesitatea prezenței fizice a solicitanților la ghișeu, facilitând astfel procesul de obținere a avizelor.

De asemenea, modificările aduse aplicației Portal IGI permit solicitanților să aleagă data și ora la care doresc să se prezinte la ghișeu, iar cererile sunt preluate exclusiv pe baza programărilor, ceea ce a contribuit la reducerea cozilor de așteptare.

În ceea ce privește educația și informarea, polițiștii de imigrări au organizat campanii de informare în parteneriat cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Mureș, dedicându-se informării angajatorilor și angajaților cetățeni străini despre modificările legislative recente în domeniul muncii. De asemenea, s-a dezvoltat un parteneriat cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, derulând campanii menite să informeze străinii despre drepturile lor în calitate de angajați și despre serviciile disponibile pentru protecția lor. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu