La Saschiz „Sărbătorile Comunității" și Harta culturală a comunei

Distribuie pe:

Cu prilejul „Sărbătorilor Comunității", Asociația Vecinătatea Femeilor din Saschiz a realizat Harta culturală a comunei, prin proiectul ,,Tradiții din Vecinătate", co-finanțat de AFCN și realizat în parteneriat cu Primăria comunei Saschiz.

„Harta e menită să reprezinte grafic, într-un format prietenos si intuitiv, locurile cu destinație culturală din comunitate și să ghideze vizitatorii în a descoperi atât obiective de patrimoniu construit (biserici, cetate, castel), cât și elemente de patrimoniu imaterial (meșteșuguri - ateliere meșteșugărești, legende - ex. Stejarul lui Crulici, inclus într-o potecă tematică, cămine culturale care găzduiesc diverse forme de reprezentații cultural-artistice ș.a.)", precizează reprezentantele Asociației pe pagina lor de socializare.

Primul eveniment din seria „Sărbătorile Comunității" a început sâmbătă, 5 octombrie, cu vizitele la Manufactura de săpunuri naturale și Atelierul de broderie, unde sunt păstrate o serie de scrieri din arhiva Parohiei Ortodoxe Saschiz.

Următorul punct pe harta culturală a comunei a fost Turnul cu Ceas, la expoziția de picturi pe lemn cu motive inspirate de pe mobilierul săsesc, realizate de copiii din sat.

Despre vecinătăți, participanții au povestit zeci de minute, captivați de energia și memoria d-nei Sofia Folbert din Criț, in vârstă de 102 ani, invitata specială a zilei.

Programul a mai cuprins un concert de orgă și piese corale în Biserica Fortificată, prilejuit de inaugurarea orgii recent restaurate. Special pentru copii, in Biblioteca din comună au fost organizate un nou atelier de pictură pe lemn și o proiecție de film.

Următorul eveniment din seria Sărbătorile Comunității va avea loc în 19 octombrie in satul Cloașterf, programul urmând a fi anunțat în timp util.

Asociația a fost fondată în 2015 de către 23 de femei care locuiesc și/sau muncesc în comuna Saschiz, scopul acesteia fiind promovarea și susținerea drepturilor și intereselor comune ale femeilor și familiilor din mediul rural pe plan local și microregional. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu