Încălzirea și gătitul pe bază de combustie cauzează la fel de multe decese ca și accidentele rutiere

Distribuie pe:

Încălzirea și gătitul pe bază de combustie cauzează la fel de multe decese prin intoxicație cu monoxid de carbon în Europa de Est ca și accidentele rutiere în Europa de Vest, arată rezultatele unui nou raport realizat de Biroul European de Mediu (EEB), citat de Asociația 2Celsius, într-un comunicat citat de agerpres.ro.

Raportul evidențiază, totodată, faptul că sistemele bazate pe combustibili fosili conduc la 900 - 1.800 de răni anuale cauzate de incendii.

„Raportul EEB arată că tehnologiile de încălzire și gătit pe bază de combustie prezintă riscuri semnificative comparativ cu echivalentele lor electrice, inclusiv defecțiuni ale echipamentelor, intoxicații cu monoxid de carbon și accidente de incendiu (...) Încălzirea și gătitul nu ar trebui să pună în pericol familiile. Tehnologiile electrice și solare sunt mai mult decât pregătite pentru ca factorii de decizie politică să se angajeze în crearea de locuințe mai sigure, mai ieftine și mai curate în întreaga Europă", se precizează în comunicat.În prezent, 83% dintre locuințele europene încă se bazează pe tehnologii de încălzire și gătit cu combustibili fosili și biomasă, însă autorii studiului estimează că procentul ar putea fi chiar mai mare, deoarece cifrele se bazează doar pe țări cu date fiabile. „De asemenea, datele despre răniți sunt probabil subraportate, deoarece multe persoane nu ajung la spitale. Cifrele reale pentru accidente și răniți sunt, cel mai probabil, mult mai mari", notează raportul de specialitate.

În 2022, suma alocată din bani publici de guvernele europene pentru subvenții la încălzirea pe bază de combustibili fosili s-a ridicat la valoarea de 3,2 miliarde de euro, „în ciuda dovezilor clare care leagă aceste tehnologii de crizele sociale, energetice și de mediu din Europa".Astfel, statisticile relevă faptul că, în Europa de Est, rata mortalității din cauza intoxicației cu monoxid de carbon este semnificativ mai mare decât în restul Uniunii Europene (UE), cu 5.000 - 6.000 de decese înregistrate doar în anul 2021.

În România, în anul 2022, s-au înregistrat 305 decese la adulți, zece decese la copii, 702 de răniți adulți și 40 de răniți copii, în legătură cu incendii provocate de tehnologii de combustie.

Lasă un comentariu