Un an de la atacul HAMAS în Israel: Președintele Isaac Herzog, apel către comunitatea internațională pentru a sprijini Israelul în lupta contra inamicilor săi

Distribuie pe:

Președintele israelian Isaac Herzog a făcut un apel către comunitatea internațională să sprijine Israelul în lupta împotriva dușmanilor săi, în cadrul ceremoniei de comemorare a victimelor atacului terorist al mișcării palestiniene Hamas, la un an de la tragedia din 7 octombrie 2023. La acel moment, comandouri Hamas au ucis cel puțin 370 de persoane și au răpit 43, în cadrul festivalului muzical Nova din sudul Israelului.

Herzog a subliniat că această tragedie este „o cicatrice pentru umanitate" și că pentru a asigura pacea și un viitor mai bun în regiune, comunitatea internațională trebuie să susțină Israelul. „Noi ducem bătălia lumii libere", a adăugat președintele israelian.

Cancelarul german Olaf Scholz a reafirmat sprijinul Germaniei pentru Israel, condamnând Hamas și solicitând o încetare a focului, eliberarea ostaticilor și un proces politic pentru a oferi palestinienilor speranță și perspective.

La un an de la atacul fără precedent al mișcării islamiste palestiniene Hamas în Israel, premierul Keir Starmer i-a îndemnat duminică pe britanici „să susțină fără echivoc" comunitatea evreiască, într-un moment în care actele antisemite s-au înmulțit puternic în Regatul Unit, informează AFP.

Conflictul actual a izbucnit după atacul din 7 octombrie 2023, când forțele Hamas au ucis 1.205 persoane și au răpit 251. Israelul a răspuns cu bombardamente și o operațiune terestră în Gaza, soldată cu cel puțin 41.909 morți și 97.303 răniți în rândul palestinienilor.

După un an de captivitate în Fâșia Gaza, soarta a 63 de ostatici presupuși a fi în viață, principala monedă de schimb a mișcării Hamas pentru a obține o încetare a focului și eliberarea de prizonieri palestinieni, este incertă și umbrită de informațiile repetate despre decesele confirmate și corpurile repatriate, notează luni AFP.

Gruparea palestinană Hamas, susținută de Iran, a anunțat luni că a lansat o salvă de rachete asupra orașului israelian Tel Aviv, informează Reuters.

Lasă un comentariu