Ipocrizie mare în rândul liderilor politici: Deplâng soarta democrației în cazul Șoșoacă, o obișnuită a Ambasadei Rusiei, și care vrea să scoată România din NATO și din UE

Distribuie pe:

Biroul Electoral Central (BEC) a respins candidatura Dianei Iovanovici-Șoșoacă la alegerile prezidențiale din 2024, decizia fiind publicată pe site-ul BEC. Candidatura a fost considerată inadmisibilă deoarece dosarul nu era însoțit de lista de susținători și semnul electoral necesare. Este vorba despre a doua încercare a europarlamentarului Diana Șoșoacă de a-și înregistra candidatura. Sâmbătă, Curtea Constituțională a României (CCR) a anulat înregistrarea candidaturii sale, după contestații formulate de două persoane. Inițial, BEC a admis, joi, înregistrarea candidaturii care a fost apoi contestată.

După aflarea acestei vești europarlamentara a început să publice mesaje delirante, anti semite, anti americane, împotriva NATO și UE, în care chema lumea în stradă la proteste. Nu vom reda aceste mesaje tocmai pentru a nu perpetua acest discurs mizerabil care nu face decât să aducă atingeri tuturor românilor.

Declarațiile liderilor politici despre această situație au variat însă cele pro Șoșoacă au o mare doză de ipocrizie. Dacă nu e așa este și mai grav. Eu unul m-am bucurat că CCR a respins candidatura acestui așa zis politician care nu a adus nimic bun în spațiul public românesc, dimpotrivă. Dar pentru o corectă informare a dumneavoastră redăm, mai jos, principalele idei transmise de liderii politici ai zilei.

Marcel Ciolacu (PSD) a subliniat că CCR trebuie să apere drepturile candidaților de a participa în alegeri și a considerat hotărârea disproporționată, solicitând o rapidă motivare a deciziei. „CCR trebuie să prezinte rapid motivarea care a stat la baza acestei hotărâri și aceasta să conțină argumente legale și constituționale puternice. Altfel, vorbim de o vulnerabilitate a sistemului democratic din România care va impune o discuție serioasă în societate cu privire la necesitatea unei ample reforme a Curții Constituționale".

Nicolae Ciucă (PNL) a avertizat PSD că românii înțeleg când cineva dorește „puterea absolută", exprimându-și încrederea că alegătorii vor decide soarta finalei prezidențiale și nu „jocurile de culise".

Mircea Geoană a criticat decizia ca având efecte antidemocratice. „Decizia Curții de ieri de a elimina din cursă un candidat pentru Președinție poate că are acoperire constituțională, în mod sigur are efecte antidemocratice și nu este un lucru care ne face bine și nu este sănătos pentru democrația noastră", a declarat Geoană.

George Simion (AUR) a susținut că orice român are dreptul constituțional de a candida și așteaptă explicațiile CCR pentru această decizie fără precedent.

Elena Lasconi (USR) a criticat decizia, afirmând că pare un „vis împlinit" pentru Marcel Ciolacu, sugerând că CCR acționează în interesul PSD și că dreptul unei femei de a candida nu ar trebui îngrădit cu „chichițe legislative".

Kelemen Hunor (UDMR) a afirmat că astfel de decizii ar trebui să fie luate de electorat și nu de instituțiile statului, menționând că, atâta timp cât o persoană nu a fost condamnată penal, aceasta ar trebui să aibă dreptul de a candida.

Florin Roman (PNL) a numit eliminarea lui Șoșoacă o „făcătură marca PSD", susținând că Marcel Ciolacu beneficiază cel mai mult de o astfel de decizie, care pregătește terenul pentru o confruntare avantajoasă cu George Simion în turul doi.

Ludovic Orban (Forța Dreptei) a descris-o pe Diana Șoșoacă ca „goarna principală a propagandei rusești" și un pericol pentru democrație. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu