Cine sunt candidații înscriși în cursa pentru Cotroceni?

Distribuie pe:

Termenul pentru depunerea, la Biroul Electoral Central, a candidaturilor la funcția de președinte al României s-a încheiat sâmbătă seara, la ora 24,00. Potrivit calendarului electoral, pe data de 10 octombrie candidaturile rămân definitive. În termen de 48 de ore de la data rămânerii definitive a candidaturilor (12 octombrie), are loc stabilirea ordinii de înscriere în buletinul de vot.

Pentru alegerile de la sfârșitul lunii noiembrie și-au depus candidaturile (în ordinea înregistrării lor la Biroul Electoral Central): George Simion - Alianța pentru Unirea Românilor; Elena Lasconi - Uniunea Salvați România; Călin Georgescu - candidat independent; Nicolae Ciucă - Partidul Național Liberal; Kelemen Hunor - Uniunea Democrată Maghiară din România; Mircea Geoană - candidat independent; Diana Iovanovici-Șoșoacă - Partidul S.O.S. România (anulată definitiv); Cristian Diaconescu - candidat independent; Cristian Terheș - Partidul Național Conservator Român; Ana Birchall - candidat independent; Marcel Ciolacu - Partidul Social Democrat; Ludovic Orban - Forța Dreptei; Silviu Predoiu - Partidul Liga Acțiunii Naționale; Oana Crețu - Partidul Social Democrat Unit; Sebastian-Constantin Popescu - Partidul Noua Românie; Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru - partidul Alternativa pentru Demnitate Națională; Ciprian-Romeo Mega - candidat independent; Răzvan-Nicolae Constantinescu - Partidul Patrioții Poporului Român.

Singura înregistrare de candidatură respinsă până în prezent de Biroul Electoral Central a fost cea a lui Miron Cozma. În urma unor contestații depuse la Curtea Constituțională a României, candidatura Dianei Iovanovici-Șoșoacă la funcția de președinte a fost anulată, iar aceasta nu mai are o altă cale de atac.

Conform art. 29 alin. (2) și art. 30 alin. (6) din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Biroul Electoral Central urmează să se pronunțe cu privire la înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor și a semnelor electorale, după caz, în termen de cel mult 48 de ore de la depunerea acestora.

Astfel, în prezent se află încă în analiză, în termenul prevăzut de lege, candidaturile depuse vineri și sâmbătă și anume: Cristian Diaconescu, Cristian Terheș, Ana Birchall, Marcel Ciolacu, Ludovic Orban, Silviu Predoiu, Oana Crețu, Sebastian-Constantin Popescu, Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru, Ciprian-Romeo Mega și Răzvan-Nicolae Constantinescu. Deciziile BEC pot fi contestate la Curtea Constituțională.

Primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pentru data de 24 noiembrie. Campania electorală pentru alegerile prezidențiale începe oficial pe data de 25 octombrie și se încheie pe 23 noiembrie, la ora 7,00. Pe 22 noiembrie, la ora 12,00, începe votarea în diaspora. A doua zi a votării în străinătate este 23 noiembrie, românii din afară având dreptul să își exercite votul până la ora 21,00. Cel de-al doilea tur de scrutin este programat pentru data de 8 decembrie. (Agerpres)

Lasă un comentariu