Steaua mea - Fratelui meu Viluț, călător printre stele

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Cea mai luminoasă stea din constelația Carena și cea de-a doua ca luminozitate pe timp de noapte, fiind depășită doar de Sirius - Pământul în raport cu mărimea Soarelui. 2) Constelație cunoscută popular sub denumirea “Ciobanul cu oile”, având steaua Vega drept cea mai luminoasă stea; este vizibilă în emisfera nordică din primăvară până în toamnă - Stea din constelația Ursa Mică (Carul Mic), cea mai strălucitoare din emisfera nordică; este ușor vizibilă cu ochiul liber și indică destul de precis direcția spre nordul geografic. 3) “...Soarelui”, poezie din lirica lui Nicolae Labiș - Metal prețios. 4) Stea cu un sistem cvadruplu din constelația Ursa Mare care, alături de steaua Alcor, constituie un sistem stelar denumit popular “Calul și călărețul” - “Est-sud-est” (abr. uzuală). 5) Prima la Castor și ultima la Saiph! - Cea mai strălucitoare stea din constelația Lebăda; face parte din formațiunea Marele Triunghi de Vară, alături de stelele Vega (constelația Lira) și Altair (constelația Vulturul) - Intrarea în Cassiopeia! 6) Atmosferă, văzduh - În artă! - Constelație marcantă de pe cerul nordic care poate fi observată în nopțile de iarnă-primăvară; se află chiar sub Ursa Mare, iar cele mai luminoase stele sunt Regulus și Denebola. 7) Altă denumire pentru constelația Crucea de Sud, cea mai mică din cele 88 de constelații moderne, ușor vizibilă în emisfera sudică - Locul unde stelele strălucesc pe epoleți. 8) 2,3 luceferi! - Formațiuni care ne împiedică să vedem stelele - Pasăre singuratică. 9) Lovit cu crosa pe gheață - “Regina stelelor”, cea mai strălucitoare stea a constelației Lira; a fost steaua polară a cerului nordic aproximativ în anul 12000 înainte de Hristos și va fi din nou în jurul anului 13 727 după Hristos - Poartă un epolet cu două stele (abr. milit). 10) Oraș în SUA - Perioada zilei în care apar stelele (pl.). 11) Anotimpul în care este vizibilă pe teritoriul României constelația Orion, denumită popular Vânătorul (pl.) - Forma asterismului (alăturare de stele) cunoscut sub denumirea de Centura lui Orion.

VERTICAL: 1) Denumirea populară sub care este cunoscut roiul stelar Pleiadele, alcătuit din circa 3.000 de stele, dintre care o duzină sunt vizibile cu ochiul liber (3 cuv.). 2) Râu în Germania - Constelație din nordul ecuatorului ceresc purtând numele unui erou din mitologia greacă, care conține două roiuri stelare globulare ce pot fi observate chiar și cu un binoclu; constituie apexul propriului nostru sistem solar. 3) “National Radon Acton Mouth” (acronim) - Coadă de astru! - Bolta cu stele. 4) Puse în voal la soare! - Vidă la miez! - Xavier Neal - Scoarța lui Neptun! 5) Locuitor al unui stat din Asia, pe al cărui steag în culorile albastru, roșu și verde, există o semilună și o stea în opt colțuri - Miez de novă! 6) În lupă! - Cea mai strălucitoare stea din constelația Scorpionul, denumită “inima scorpionului”, o supergigantă roșie, una din cele mai mari stele vizibile cu ochiul liber. 7) Steaua din centrul Sistemului Solar, cea mai importantă sursă de energie pentru viața de pe Pământ, considerată în unele culturi o zeitate - Cea mai strălucitoare stea din constelația Orion, o supergigantă albastră, de 40.000 de ori mai luminoasă decât Soarele. 8) Prima jumătate a Lunii! - “Black Lives Matter” (siglă) - Măsuri agrare în Polaris! 9) Întindere de apă în care trăiește o stea - Judecător în Infern - Senin la urmă! 10) În Sirius și Altair! - Mică constelație, chiar la est de Coada Șarpelui, în apropiere de ecuatorul ceresc; cea mai luminoasă stea este Alfa Scuti, o gigantă portocalie de 20 de ori mai mare decât Soarele și de 130 de ori mai, luminoasă decât acesta. 11) Galaxie spirală barată, din care face parte Sistemul Solar, formată din 100-400 miliarde de stele și peste 100 de miliarde de planete; de pe Pământ apare ca o bandă, deoarece structura sa în formă de disc este privită din interior (2 cuv.).

Dicționar: ULEAN, AID, EAC.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “La muzeu”, apărut în 28 septembrie 2024: REGINASOFIA, ID, SAOPAOLO, GIN, P, PARIS, AN, GOT, C, A, BERLIN, V, V, MU, EI, ATENA, ARAN, T, ON, T, EG, OSAB, ELI, GHSB, BALTIC, H, ALBERTINA, TATEBRITAIN.

Lasă un comentariu