Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan s-a înclinat

Distribuie pe:

Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan, cel mai important monument de for public ridicat în perioada interbelică în Alba Iulia, s-a înclinat ușor, administrația locală începând demersurile pentru realizarea unei expertize tehnice și a unui studiu geotehnic, potrivit unui anunț al primarului Gabriel Pleșa.

“În urma unor verificări recente, s-a constatat existența unei ușoare înclinații a Obeliscului Horea, Cloșca și Crișan din municipiul Alba Iulia. Am început demersurile necesare pentru realizarea unei expertize tehnice și a unui studiu geotehnic, menite să ofere o evaluare detaliată a stării structurii și a terenului din jurul monumentului”, a scris pe pagina sa de Facebook, primarul Gabriel Pleșa.

Existența în Alba Iulia a Obeliscului lui Horea, Cloșca și Crișan, inaugurat în 14 octombrie 1937, se datorează Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român - ASTRA.

Rodul colaborării dintre arhitectul Octavian Mihălțan și sculptorul Iosif Fekete, obeliscul a fost inaugurat în cadrul unei ample manifestații cu caracter național, la care au fost 70.000 de oameni, în prezența Regelui Carol al II-lea și al fiului acestuia, Mihai Mare Voievod de Alba Iulia. Au fost prezenți, de asemenea, prim-ministrul Gheorghe Tătărăscu, dar și președinții Senatului, Camerei Deputaților, patriarhul Miron Cristea.

Aflat în apropierea Porții a III-a, monumentul de granit măsoară peste 20 de metri. Baza prismatică, treptată, cuprinde o celulă simbolică, cu deschidere pe laturile principale, de est și de vest. De altfel, această celulă alegorică induce mulți turiști în eroare, nefiind puțini aceia care cred că aici au fost închiși capii răscoalei țărănești din 1784. Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan, un monument Art deco, se numără printre cele mai vizitate și fotografiate obiective din Alba Iulia.

Lasă un comentariu