Conferința de Genetică Medicală din Târgu Mureș - S-au făcut eforturi deosebite pentru a primi fonduri pentru partea de genetică

Distribuie pe:

Lidia Onofrei, consilier superior în cadrul Direcției generale de sănătate publică și programe de sănătate, a declarat, joi, în deschiderea celei de-a XIV-a Conferințe de Genetică Medicală de la Târgu Mureș, că s-au făcut eforturi pentru a se primi fonduri din Programul Operațional Sănătate și pentru partea de genetică și pe boli rare.

“Pe partea de fonduri europene, cu sprijinul domnului secretar de stat Alexandru Rogobete și a domnului ministru, am transmis către Ministerul de Finanțe propunerile ca să avem două apeluri pe centre de genetică și centre de expertiză. Așteptăm decizia Ministerului Fondurilor Europene și vom vedea exact cum vom proceda în continuare. S-au făcut eforturi deosebite pentru a primi din Programul Operațional Sănătate fonduri și pentru partea de genetică și pentru partea de boală rară, pentru că sunt mai apropiate de partea dea genetică. Fără genetică, celelalte diagnostice au un semn de întrebare”, a subliniat Lidia Onofrei.

Ea a invitat geneticienii reuniți la conferința de la Târgu Mureș să facă echipă în continuare pentru toate demersurile necesare în vederea schimbărilor în domeniile geneticii și bolilor rare.

“Avem șapte centre regionale de genetică, al șaptelea este la Târgu Mureș, aici la dumneavoastră (...). Avem la nivel de România 38 de centre de expertiză, un singur centru de expertiză pe zona din Mureș. Din aceste 38 de centre, o parte sunt în 13 din cele 24 de rețele europene (...). Solicitarea Comisiei Europene este de a lucra în consorții, adică, dacă avem o anumită patologie, să încercăm să ne organizăm într-un consorțiu, să participăm la rețeaua respectivă. În momentul de față în România avem două rețele, două consorții”, a precizat Lidia Onofrei. (Agerpres)

Lasă un comentariu