Replici ale casetelor de tavan realizate de tâmplarii - pictori din Komárno, expuse la Galeria Cetății din Târgu Mureș

Distribuie pe:

O serie de replici realizate după lucrările a 19 maeștri tâmplari-pictori din Komárno (Ungaria) și câțiva discipoli ai acestora, constând în casete de tavan, casete de fațade de balcon sau de bănci, sunt expuse în Galeria Cetății din Târgu Mureș de către Fundația Casa Tradițiilor Ardelenești.

“Aceste replici contemporane aduc un omagiu meșteșugului tâmplarilor din Komárno, fiind în același timp o sursă de inspirație pentru generațiile actuale de artiști și meșteri populari, păstrând în același timp vie o tradiție care risca să fie uitată. Expoziția reunește replici ale celor mai reprezentative casete realizate de 19 maeștri tâmplari sau de elevii lor direcți, oferind vizitatorilor o incursiune în universul artistic al unei epoci trecute, dar care rămâne relevantă pentru creatorii de astăzi. Vizitatorii expoziției au ocazia să admire detalii minuțioase ale desenelor florale și geometrice care împodobesc casetele de tavan și să înțeleagă complexitatea tehnică și simbolistică a acestor opere”, a anunțat, miercuri, administrația Cetății Medievale din Târgu Mureș, într-o postare pe Facebook.

Fiecare piesă din expoziția “Flori zâmbitoare de mac, lalele parfumate. Replici contemporane ale casetelor de tavan pictate de tâmplarii-pictori din Komárno”, a arătat administrația Cetății din Târgu Mureș, spune o poveste despre o cultură care valorizează frumosul și care a transformat obiectele cotidiene în veritabile opere de artă.

Expoziția poate fi vizitată la Galeria Cetății din Târgu Mureș până în data de 20 octombrie, intrarea fiind liberă.

Potrivit profesorului de pictura tradiționala pe mobilier, Eva Ament, meșter popular, cea care a coordonat realizarea replicilor, susține ca lucrările tâmplarilor din Komárno se caracterizează printr-un înalt nivel de îndemânare tehnica și un desen rafinat, fiind modele demne de urmat pentru pictorii contemporani de mobilă. (Agerpres)

Lasă un comentariu