Târgu Mureș-Băi, o nouă stațiune pentru terapii cu apă mucegăită!

Distribuie pe:

Dacă, în Târgu Mureș, mirosul insuportabil al apei de la robinet a devenit o obișnuință, atunci avem o problemă serioasă. Ne-au spus că e un fenomen natural, specific sezonului de toamnă. Păi, de când, odată cu apariția vânzătorilor de castane la colțul cetății, apa începe să pută a mucegai? Nu-mi amintesc să fi trecut vreodată printr-o asemenea experiență în cei peste patruzeci de ani de când am ținere de minte. Dacă cineva are alte informații, sunt gata să public data sau datele la care Târgu Mureșul a mai trecut prin asta. Cu siguranță că potabilitatea apei nu a fost afectată pentru că nimeni nu ar fi atât de iresponsabil încât să vâre așa ceva sub preș. Însă, haideți să fim serioși: cum să ne convingă cineva că “e normal, că doar e de la toamnă”? Compania de apă trebuie să-și ceară scuze zi de zi. Este minimul pe care ar trebui să-l facă! Iar celelalte instituții ale statului ar trebui să aibă bunul simț să iasă public și să explice de ce suntem obligați să folosim apă potabilă care miroase ca un șemineu umed.

Direcția de Sănătate Publică a ieșit miercuri și ne-a spus că “în data de 29.09.2024 a avut loc un incident la nivelul predecantorului 2 care a dus la acumularea excesivă de nămol, incident remediat în cursul zilei de 30.09.2024”. Apoi a mai precizat că rezultatele determinărilor fizico-chimice sunt conforme cu valorile acceptate de legislația în vigoare. Ieri după-amiază, DSP Mureș a transmis că rezultatele probelor de apă, prelevate în data de 30.09.2024 din municipiul Târgu Mureș și localitățile Sântana de Mureș, Sâncraiu de Mureș și Corunca, pentru determinări microbiologice, sunt corespunzătoare. Compania de apă i-a contrazis pe cei de la DSP și ne-a spus că rolul predecantoarelor e tocmai să rețină nămolul - adică, e o etapă normală în procesul de tratare. Ei spun că sunt conștienți de disconfortul creat și subliniază că “gustul și mirosul neobișnuit al apei au fost cauzate de un fenomen natural sezonier”. Aceștia ne liniștesc, spunând că apa nu ne pune în pericol sănătatea.

Lăsați-ne cu liniștirile voastre! Când apa de la robinet ne miroase a mucegai, ne punem întrebări legitime, iar nemulțumirea este pe bună dreptate. Astfel le răspund și celor care s-au adresat prin telefon sau prin emailuri redacției noastre, arătându-și îngrijorarea. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu