Criza din Orientul Mijlociu ia amploare - Israelul îl declară pe secretarul general al ONU António Guterres „persona non grata" și îi interzice să intre în țară

Distribuie pe:

Israelul l-a declarat, ieri, pe secretarul general al ONU António Guterres „persona non grata" și i-a interzis intrarea în țară, afirmând că va rămâne „ca o pată a istoriei ONU", relatează The Guardian, preluat de mass-media internaționale.

Ministrul de externe al Israelului, Israel Katz:

„Astăzi, l-am declarat pe secretarul general al ONU, António Guterres, persona non grata în Israel și i-am interzis intrarea în țară. Oricine nu condamnă fără echivoc atacul atroce al Iranului asupra Israelului, așa cum a făcut aproape fiecare țară din lume, nu merită să calce pe pământ israelian.

Acesta (Guterres - n.n.) este un secretar general care încă nu a denunțat masacrul și atrocitățile sexuale comise de ucigașii Hamas la 7 octombrie (2023 -n.n.) și nici nu a făcut vreun efort pentru a-i declara organizație teroristă.

Un secretar general care sprijină teroriștii, violatorii și ucigașii din Hamas, Hezbollah, Houthii și acum- Iranul, va fi rămâne ca o pată în istoria ONU.

Israelul va continua să-și apere cetățenii și să-și susțină demnitatea națională, cu sau fără António Guterres".

În octombrie 2023, Guterres a declarat : „Am condamnat fără echivoc actele de teroare înfiorătoare și fără precedent din 7 octombrie ale Hamas în Israel. Nimic nu poate justifica uciderea, rănirea și răpirea deliberată a civililor - sau lansarea de rachete împotriva țintelor civile. Toți ostaticii trebuie tratați în mod uman și eliberați imediat și fără condiții."

Cu toate acestea, el i-a înfuriat pe israelieni spunând, în același discurs: „Este important să recunoaștem, de asemenea, că atacurile Hamas nu au avut loc în vid. Poporul palestinian a fost supus unei ocupații sufocante de 56 de ani."

Guterres a mai spus, cu acea ocazie, că palestinienii „și-au văzut pământul în mod constant devastat și afectat de violență; economia lor s-a prăbușit; oamenii au fost strămutați și casele lor au fost demolate. Dar nemulțumirile poporului palestinian nu pot justifica atacurile îngrozitoare ale Hamas. Și aceste atacuri îngrozitoare nu pot justifica pedeapsa colectivă a poporului palestinian".

Luna trecută, membrii ONU au susținut cu o majoritate covârșitoare o moțiune fără caracter obligatoriu care cere ca Israelul să pună capăt ocupației sale de aproape șase decenii a teritoriilor palestiniene din Cisiordania. (I.S.)

Ileana Sandu

*

Iranul a lansat 200 de rachete împotriva Israelului în atacul său de marți seară, ora 19.00 - ora României, a anunțat televiziunea de stat iraniană, scrie AFP.

Armata israeliană afirmase anterior că Iranul a tras în jur de 180 de rachete în direcția teritoriului său și că majoritatea au fost interceptate.

Lasă un comentariu