Pentru mureșeni - Înscrierea la “fotovoltaice” a durat un minut și 48 de secunde

Distribuie pe:

Luni, 30 septembrie, Casa Verde Fotovoltaice a înregistrat 9.335 de dosare înscrise în timp record pentru Regiunea Centru (județele: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu).

Sesiunea de înscriere prin intermediul aplicației informatice a persoanelor fizice din cele șase județe a început la ora 10 și s-a încheiat în mai puțin de un minut și jumătate. Bugetul de 280.050.000 de lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral prin înscrierea unui număr de 9.335 de persoane fizice.

“După ce acum 3 zile, bugetul alocat Regiunii nord-vest a fost epuizat în două minute, astăzi (luni - n.n.) am atins un alt record de timp, în Regiunea Centru, unde bugetul de 280.050.000 de lei a fost epuizat în 1 minut și 48 secunde. Este clar că faptul că finanțarea a crescut de la 20.000 la 30.000 de lei și aceasta include și achiziția de acumulatori, a crescut interesul beneficiarilor. Ne așteptăm că și în celelalte regiuni vom păstra același trend” a declarat ministrul Mircea Fechet.

Ministerul Mediului reamintește că finanțarea se acordă în cuantum de maximum 30.000 lei pentru achiziționarea și montarea unui sistem de panouri fotovoltaice și a unei instalații de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, cu condiția suportării unei contribuții proprii de 3.000 de lei din partea beneficiarului.

Modalitatea aleasă de Guvern pentru înscrierea în program a stârnit critici acerbe din partea celor “rămași pe dinafară”. Aceștia reclamă faptul că Executivul nu a fost în stare să asigure șanse egale tuturor celor care vor să aplice și, în loc să organizeze o tragere la sorți electronică - astfel încât solicitanții să nu depindă de viteza la internet - îi favorizează pe speculanții care, pentru 500 de lei “rezolvă problema” profitând de lipsa de cunoștințe a multor cetățeni în utilizarea internetului.

“TOȚI ingineri din IT care au încercat să acceseze acest program și-au dat seama că s-a folosit un “script”, problema este câți dintre ei au curajul să între pe DNA și să raporteze acest jaf guvernamental. Dacă nu se anulează această mascaradă, la alegerile prezidențiale vor folosi aceeași metodă cu voturile românilor”, scrie un cetățean pe rețelele de socializare, comentând afirmațiile ministrului.

Alții reclamă faptul că, la încărcarea documentelor, sistemul s-a blocat de mai multe ori și că, per total, “oamenii de rând nu vor avea posibilitatea să-și depună dosarele din cauza firmelor care depun în primele 50 de secunde”.

Perioada de înscriere se derulează până la 9 octombrie, fiecărei regiuni de dezvoltare fiindu-i alocată câte o zi, în intervalul orar 10 - 23.59.

Bugetul total alocat este de 1.999.980.000 de lei. (sursa foto - agerpres.ro) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu