Viața din Sâncraiu de Mureș - Izvorul cu țuică și vin

Distribuie pe:

Sunt unii oameni care, având un spirit creativ, vor să facă ceva inedit atât pentru ei, cât și pentru comunitatea din care fac parte. O astfel de persoană este și Radu Kalman din Sâncrai, de pe strada Vale. Plecând de la povestea și zicala care spune că “totul este numai lapte și miere”, Radu a amenajat un loc unde curge țuică și vin!

- De unde ai avut imboldul de a face așa ceva?

- M-am gândit la persoanele nevoiașe care poate au poftă de un pahar de vin și nu și-l pot permite sau la cei care trec pe aici plimbându-se și au nevoie de un moment de respiro. De asemenea, am pus o cutie pentru donații pentru a veni în sprijinul copiilor de la orfelinatul din Sâncrai.

- Lăudabilă inițiativă! Spune-mi cum reacționează lumea?

- Spre dezamăgirea mea, am avut câteva incidente cu persoane care au băut peste limita bunului simț, unii dintre ei fiind tineri care nu au conștientizat rolul unui asemenea loc. Erau și persoane care veneau cu flacoane de 2 litri, le umpleau și le duceau acasă. Greu de înțeles! Mă gândesc că, oare, chiar credeau că izvorăște din pământ țuica și vinul!? Ăsta este, din păcate, nivelul de gândire și comportament pentru foarte multe persoane.

- Ce măsuri ai luat?

- Am fost nevoit să folosesc sucuri. Dar, vizavi de flacoane, cred că va fi același comportament. Țuica și vinul le voi păstra pentru zilele de sărbătoare! îmi spune el cu un pic de amărăciune în glas.

- Văd că ai amenajat și un izvor de apă?

- Da! Izvorul este funcțional din anul 1963 și a fost amenajat de către Oltean Joszef și Șiko Joszef. Am contribuit și eu, aducându-l la starea actuală în anul 2015!

- Eu te felicit și sper ca această idee, inedită, să fie înțeleasă, devenind într-adevăr un mic popas și totodată un punct de atracție pentru comunitate!

- Mulțumesc!

Alexandru Ciula

Lasă un comentariu