Putin acuză Occidentul că a pregătit Ucraina să atace Rusia

Distribuie pe:

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat ieri “elitele occidentale” că ar fi pregătit armata ucraineană să atace Rusia chiar înainte de începerea campaniei militare ruse în Ucraina în februarie 2022.

Într-un mesaj video, cu ocazia împlinirii a doi ani de la anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk (est), Herson și Zaporojie (sud), Putin a afirmat că Rusia a încercat să ajungă la o soluționare pașnică a conflictului din 2014, ca urmare a “loviturii de stat” de la Kiev, așa cum numește Moscova mișcarea de contestare a regimului prorus al fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici, care a adus la putere forțele prooccidentale în Ucraina.

Putin a afirmat că aceste elite “au instigat la ostilitate față de tot ce este rusesc, au furnizat arme, au trimis mercenari și consilieri, au pregătit armata ucraineană pentru un nou război, pentru a lansa din nou o acțiune punitivă în sud-est, la fel ca în primăvara și vara anului 2014”.

Președintele rus susține că “nu numai Donbasul, ci și Crimeea și alte regiuni ale Rusiei erau vizate”: “Evoluția ulterioară a evenimentelor a confirmat pe deplin necesitatea și validitatea operațiunii militare speciale, caracterul său cu adevărat eliberator”, a susținut Putin, justificându-și astfel decizia de a-și trimite trupele în Ucraina și declanșând cel mai sângeros conflict imperialist în Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

“Mulțumesc tuturor cetățenilor țării pentru această coeziune și spiritul patriotic. Toate obiectivele stabilite vor fi atinse”, a declarat Putin în mesajul său video prilejuit de așa-zisa Zi a reunificării, cum a denumit Kremlinul celebrarea “anexării” celor patru regiuni ucrainene.

Lasă un comentariu