Târnosirea bisericii “Adormirea Maicii Domnului”, din municipiul Târgu Mureș

Distribuie pe:

În Duminica a XIX-a după Rusalii, când este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă Predica de pe munte a Mântuitorului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor târgumureșeni. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un numeros sobor de clerici, a săvârșit slujba de târnosire a bisericii “Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Târgu Mureș (cartierul Unirii). Apoi, Arhipăstorul Alba Iuliei a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de părintele Vasile Ilieș, preot al parohiei Târgu Mureș IV, și părintele Silviu Jimborean, păstor al parohiei Târgu Mureș XI.

Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: “În școli, se dau premii fruntașilor la învățătură. Pe stadioane, se acordă cupe și medalii celor mai buni sportivi. În slujba apărării patriei, eroii bravi sunt cinstiți cu mari onoruri. Faptele credinței își au și ele recompensele lor. Creștinii buni și milostivi vor primi ca răsplată nu lucruri ieftine și perisabile, ci cununile neveștejite ale slavei cerești, cum citim în Sfintele Scripturi. Avea dreptate Sfântul Ciprian când spunea: «Ceva măreț și divin este binefacerea izvorâtă din iubire. Cu ajutorul ei, creștinul primește harul Duhului Sfânt, Îl câștigă pe Hristos ca blând Judecător și Îl face pe Dumnezeu datornic». Iată de ce Mântuitorul Hristos ne îndeamnă: «Faceți bine și răsplata voastră va fi multă și veți fi fiii Celui Preaînalt» (Lc. 6, 35)”.

La finalul Sfintei Liturghii, pentru activitatea desfășurată cu zel apostolic în decursul anilor de slujire, părintele Vasile Ilieș, paroh începând cu anul 2018, a primit din partea Chiriarhului nostru Diplomă de vrednicie și o icoană cu Sfinții Ierarhi Bălgrădeni. De asemenea, în semn de apreciere pentru activitatea pastoral-misionară depusă în slujba Bisericii strămoșești, părintele Silviu Jimborean, paroh din anul 2021 și inspector de tineret pentru județul Mureș, a fost hirotesit întru iconom. Totodată, Arhipăstorul nostru le-a oferit Diplome de aleasă cinstire tuturor ostenitorilor care au contribuit la înfrumusețarea bisericii “Adormirea Maicii Domnului”, edificiu eclezial ridicat în timpul slujirii preoților Simion Ersen, Gheorghe Man și Eugen Miron.

Piatra de temelie a bisericii “Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Mureș a fost așezată în data de 15 august 1990, paroh al parohiei Târgu Mureș IV (Remetea) fiind preotul Simion Ersen. Un an mai târziu, au fost demarate lucrările de construcție, urmând ca în 1992 să fie înființată parohia Târgu Mureș XI, păstorită de preotul Eugen Miron. În anul 1995, după trecerea în veșnicie a preotului Simion Ersen, a fost numit ca păstor al parohiei Târgu Mureș IV părintele Gheorghe Man. Ulterior, preoții și credincioșii celor două parohii au continuat lucrările de edificare și împodobire a locașului de închinare. Începând cu anul 2011, biserica a fost împodobită cu pictură, lucrarea fiind realizată de pictorii Valerian Diaconu, Nicolae Tolea și Adrian Ignat.

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei

Lasă un comentariu