Genomul uman, stocat pe un cristal care rezistă miliarde de ani

Distribuie pe:

Oamenii de știință au stocat întregul genom uman pe un cristal de memorie 5D, care, speră ei, ar putea reprezenta un plan pentru a “reînvia” omenirea după o extincție, la câteva mii sau milioane de ani în viitor, informează DPA.

Oamenii de știință de la Centrul de cercetare optoelectronică (ORC) al Universității Southampton din Regatul Unit au afirmat, de asemenea, că acest format revoluționar de stocare a datelor, care poate supraviețui timp de miliarde de ani, poate fi utilizat pentru a înregistra genomul speciilor de plante și de animale periclitate sau care se confruntă cu un risc de extincție.

Un purtător de cuvânt al universității britanice a explicat că, spre deosebire de alte formate de stocare a datelor care se degradează în timp, cristalele de memorie 5D pot stoca până la 360 de terabytes de informații (în cea mai mare dimensiune a lor) fără pierderi timp de miliarde de ani, chiar și la temperaturi ridicate.

Descoperirea a fost recompensată cu un record mondial Guinness pentru cel mai durabil material de stocare în anul 2014. (foto: southampton.ac.uk)

Lasă un comentariu