UDMR Mureș și-a stabilit ordinea candidaților pentru Camera Deputaților și Senat

Distribuie pe:

În cadrul ședinței de astăzi, Consiliul Reprezentanților Teritoriali a finalizat clasamentul candidaților pentru mandatele de deputat și senator.

Conform Statutului, candidații pentru Camera Deputaților și Senat sunt clasificați de CRT, iar Consiliul Permanent al Uniunii poate aproba sau modifica acest clasament cu o majoritate de două treimi.

La întâlnirea desfășurată în Palatul Culturii, vicepreședintele executiv al UDMR responsabil pentru organizațiile teritoriale, Jakab Adorján, a subliniat că nu este suficient să se depășească pragul de 5%, ci este nevoie de un rezultat similar celui de la alegerile europarlamentare, astfel încât să nu se poată forma un guvern fără UDMR.

Fostul președinte al Uniunii, Markó Béla, a reamintit că organizația din județul Mureș a devenit puternică și la nivel național, iar sarcina actuală nu este mai mică. El i-a sfătuit pe viitorii parlamentari să-și desfășoare activitatea cu umilință față de comunitate și să nu se teamă să ia decizii independente care să țină cont de interesele comunității maghiare.

În declarația sa politică, Csibi Attila, președintele organizației UDMR Mureș, referindu-se la rezultatele alegerilor locale, a declarat că pe 9 iunie au fost puse bazele compacte și puternice ale organizației. Acum trebuie aleși reprezentanți cărora le-am încredința vocea maghiarilor din județul Mureș. “Avem nevoie de reprezentare, muncă și o bună doză de umilință din partea tuturor. Pentru că ne confruntăm cu o nouă sarcină majoră, trebuie să fim prezenți în legislativul României și, dacă se ivește oportunitatea, și în guvern!” - a subliniat președintele organizației județene.

Pentru listele parlamentare ale UDMR Mureș, zece persoane și-au depus dosarele. Pentru mandatul de senator s-au înscris cei doi senatori aflați în prezent în funcție — Császár Károly și Novák Levente. Pentru mandatul de deputat, opt persoane și-au depus candidatura: Csép Éva Andrea și Kolcsár Anquetil Károly, care sunt în prezent deputați, precum și Barabási Antal Szabolcs, Birtalan István, Fodor Sándor József, Kovács Mihály Levente, Labancz Dávid și Vass Levente. Înainte de vot, Kovács Mihály Levente s-a retras, astfel că în total șapte candidați au concurat pentru reprezentarea la București.

Întrucât s-a ajuns la egalitate de voturi pentru primul loc pe lista de deputați, votul pentru poziția de cap de listă a fost repetat. După numărarea voturilor valabile, primii trei clasați pe lista candidaților pentru Camera Deputaților sunt: Csép Éva Andrea, Vass Levente și Kolcsár Anquetil Károly.

Pe lista candidaților pentru Senat candidează Novák Levente și Császár Károly, care dețin în prezent mandate.

În cadrul conferinței de presă care a urmat stabilirii clasamentului, președintele județean Csibi Attila a explicat: “Este extrem de important ca și județul Mureș să trimită o echipă puternică la București, avem nevoie de rațiune acum, nu doar în parlament, ci și în guvern”.

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 1 decembrie.

Lasă un comentariu