Sindicaliștii și pensionarii amenință cu un protest de amploare în octombrie dacă nu se rezolvă inechitățile din Legea pensiilor

Distribuie pe:

Discuțiile de la Ministerul Muncii dintre reprezentanții celor care au protestat joi în fața sediului instituției și ministrul de resort s-au încheiat fără rezultat iar sindicaliștii și pensionarii amenință cu un miting de amploare în fața Guvernului pe data de 25 octombrie, dacă până atunci nu vor fi rezolvate inechitățile din Legea pensiilor.

“Au fost numai discuții contradictorii. Doamna ministru (Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, n.r.) susține că Legea 360/2023 (privind sistemul public de pensii, n.r.) este o lege foarte bună. Noi susținem că este o lege bună numai pentru cei care au lucrat în condiții de muncă normală și nu este aplicabilă pentru cei care au avut grupe de muncă și/sau condiții de muncă deosebite sau speciale și am pus întrebarea - și așteptăm răspuns: «De ce pensiile recalculate după legi anterioare sunt mai mici decât după Legea 360/2023?». Să ne spună de ce unul care a ieșit în august la pensie cu aceeași ani contributivi are pensia cu 1.000 de lei până la 4.000 de lei, în funcție de persoană, mai mare decât unul care a ieșit în luna septembrie sau urmează să iasă după această lună. Ne-a spus că a vrut să îndrepte niște inechități și noi i-am spus că, practic, prin crearea altor inechități a îndreptat niște inechități. Doamna ministru n-a reușit altceva decât să unească toată mișcarea sindicală și să ne ducem cât mai mulți în fața Guvernului României la următorul miting de protest. Oricum, avem unul programat pe 25 octombrie și avem de gând să ieșim cu zecile de mii, dacă nu se face nimic până atunci”, a declarat joi Maxim Rodrigo, președintele Federației Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), după discuțiile cu ministrul Muncii.

La întâlnirea de la minister a participat și președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu.

Un alt lider de sindicat care a făcut parte din delegația primită de ministrul Muncii, Constantin Crețan (Federația Națională a Muncii), a afirmat că nu s-a găsit niciun fel de rezolvare la problemele ridicate, iar discuțiile nu au fost altceva decât “o abureală tipic ministrei Bucura și domnului Baciu”.

“Niciun fel de rezolvare, abureală tipică ministrei Bucura și domnului Baciu. Le-am atras atenția că legea trebuie modificată. Această soluție nu poate să o rezolve decât Parlamentul României, oamenii politici trebuie să rezolve această lege. Restul e abureală a la Bucura și Baciu, care și-au bătut joc de grupele de muncă și de persoanele cu dizabilități și, nu ultimul rând, de cadrele militare care, la fel, au promisiuni și n-au rezolvat nimic privitor la recalcularea pensiilor”, a susținut Crețan.

Întrebat cum au decurs discuțiile, în condițiile în care au durat aproape o oră și jumătate, liderul Federației Naționale a Muncii a răspuns: “Cu scântei și cu abureală”.

“Nu ne vom găsi dreptatea la Ministerul Muncii. Vom continua (protestele - n. r.) pe programul Confederației Meridian la Guvernul României, să forțăm oamenii politici să schimbe legea, care este o lege anti-muncitorească, până la urmă, să-i zicem așa, pentru că afectează grupele de muncă, afectează cadrele militare, o lege care confundă efectiv grupele de muncă cu ajutoarele sociale ș.a.m.d. Vom demonstra în continuare miercurea în Valea Jiului, joia la Târgu Jiu, vinerea la Severin. După ce confederația va obține avizarea mitingului din fața Guvernului, toți din grupele de muncă vom veni, inclusiv cadrele militare, care sunt afiliate la noi, și tot ce sunt siderurgiști vom fi în fața Guvernului. Nu vom pleca din fața Guvernului până nu rezolvăm aceste doleanțe de securizare a grupelor de muncă și dreptate pentru acei oameni și în special pentru cei cu dizabilități, de care și-a bătut joc. Nu au promis nimic. Avem peste 10.000 de acțiuni în instanță de vreo doi ani pe Legea 197 pentru mineri și energeticieni, cadrele militare au și ele hotărâri, iar Casele de Pensii sfidează hotărârile Înaltei Curți de Casație și Justiție și hotărârile judecătorești și nu le pun în practică”, a arătat Crețan.

Acesta a subliniat că pe 25 octombrie în fața Guvernului vor veni persoane din toată țara.

“Tot ce au fost grupe de muncă vor veni, cadrele militare vor veni, oțelarii vor veni, siderurgiștii, vor veni petroliștii, vor veni cei din Romsilva și minerii, bineînțeles, pe care îi reprezint, și vom fi în fața Guvernului. Ei pleacă în campania electorală, noi nu vom înceta demonstrațiile până când nu se face o dreptate socială”, a avertizat sindicalistul.

La rândul său, președintele Federației Consiliului Național al Dizabilității din România, Daniela Tonci, a atras atenția că pensionarii cu dizabilități care au lucrat și au contribuit la sistemul public de pensii refuză să intre în categoria asistaților social, în condițiile în care li s-a propus ca o parte din pensie să le fie acordată prin Legea protecției sociale.

Ea a adăugat că federația pe care o reprezintă s-a adresat Comisiei Europene, iar oamenii își cer drepturile.

“Ne-am adresat Comisiei Europene și ne cerem drepturile. Ne-au spus de fiecare dată că nu permite Comisia Europeană modificarea Legii 360. Noi vom continua demersurile până la modificarea acestei legi și până vom primi drepturile care ni se cuvin. (...) Refuzăm să primim drepturile care ni se cuvin în urma contribuției la sistemul de pensii printr-o lege a protecției sociale. Asta ar însemna că devenim asistați social”, a subliniat Daniela Tonci. (Agerpres)

Lasă un comentariu