EXTERNE • EXTERNE • EXTERNE

Distribuie pe:

Orientul Mijlociu: Schimburi de focuri Israel-Hezbollah, numeroase victime în Liban

Armata israeliană a afirmat ieri, că a lovit în cursul nopții zeci de ținte Hezbollah din sudul Libanului, în timp ce organizația islamistă a anunțat la rândul ei că a atacat cu rachete Fadi mai multe obiective militare israeliene, inclusiv o fabrică de explozibil aflată la 60 de kilometri în interiorul teritoriului izraelian.

La aproape un an de la declanșarea războiului din Gaza împotriva mișcării islamiste palestiniene Hamas, la granița sa de sud, Israelul se concentrează acum pe frontiera de nord, de unde Hezbollah, susținută de Iran, lansează rachete către Israel în sprijinul Hamas.

Potrivit autorităților libaneze, raidurile israeliene au ucis aproape 500 de oameni și au pus alte zeci de mii pe fugă.

Israelul a avertizat zilele trecute populația din Liban să evacueze zonele unde se crede că ascunde arme mișcarea islamistă. Mii de familii din sudul Libanului și-au încărcat bunurile, vârstnicii și copiii în automobile, camionete sau camioane și au pornit spre zone mai sigure, aglomerând șoselele din nord.

Au fost înființate 89 de adăposturi temporare în școli și alte facilități, cu o capacitate de peste 26.000 de persoane, pentru a-i găzdui pe civilii care fug de ceea ce a calificat drept „atrocitățile israeliene".

Armata israeliană a precizat că a vizat obiective militare ale Hezbollah în sudul, estul și nordul Libanului, inclusiv lansatoare de rachete, posturi de comandă și infrastructură, iar forțele aeriene israeliene au lovit circa 1.600 de ținte ale Hezbollah din sudul Libanului și din valea Bekaa.

Potrivit Ministerului Sănătății libanez, 492 de oameni au fost uciși luni, între care 35 copii, și alți 1645 au fost răniți, un oficial libanez notând că este vorba de cel mai sângeros bilanț cotidian de la războiul civil din 1975-1990.

Înalt oficial european: „Suntem în pragul unui război total"

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, avertizează că actualul conflict dintre Israel și Hezbollahul libanez amenință să scufunde Orientul Mijlociu într-un „război total": „Pot spune că suntem aproape în pragul unui război total", a declarat diplomatul european, care urma să participe în cursul serii la o reuniune a țărilor din G7, în ajunul începerii „săptămânii la nivel înalt" a Adunării Generale a ONU la New York.

Înaltul Reprezentant al UE a cerut încă o dată încetarea focului de-a lungul liniei albastre dintre nordul Israelului și sudul Libanului unde s-a implantat Hezbollah.

La fel ca în Fâșia Gaza, devastată de aproape un an de război între Israel și Hamasul palestinian, Borrell a denunțat faptul că civilii „plătesc un preț intolerabil, inacceptabil: „Acum este momentul să facem ceva. Fiecare trebuie să facă tot ce poate pentru a opri acest lucru", a spus el, recunoscând eșecul eforturilor diplomatice de până în prezent pentru a opri războiul din Fâșia Gaza.

Trump, supărat pe Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar vrea ca democrații să câștige alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie, susține candidatul republican și fostul președinte Donald Trump: „Cred că Zelenski este cel mai tare om de vânzări din istorie. De fiecare dată când vine în SUA, pleacă cu 60 de miliarde de dolari", a remarcat luni Trump la un miting în statul Pennsylvania. Zelenski „vrea foarte mult ca ei (democrații) să câștige aceste alegeri, dar eu aș face altfel, voi reuși să fac pace", a adăugat Trump, care nu a dat alte detalii privind planul său de pace în afară de a reitera că, dacă va câștiga alegerile din 5 noiembrie, va discuta cu Zelenski și cu președintele rus Vladimir Putin și va insista să ajungă la un acord.

Afirmația lui Trump contrastează cu opinia adoptată de unii dintre aliații săi care spun că Ucraina ar saluta o revenire a lui Trump la Casa Albă întrucât este singurul potrivit să negocieze cu Putin încheierea războiului din Ucraina.

Săptămâna trecută, Donald Trump a indicat că „probabil" se va întâlni cu Zelenski în cursul vizitei acestuia în SUA, dar nu a fost stabilită o întâlnire, conform unor apropiați ai fostului președinte american.

În weekend, Zelenski a vizitat o fabrică de arme din Pennsylvania împreună cu guvernatorul democrat Josh Shapiro, aliat al candidatei democrate la președinție Kamala Harris, ceea ce i-a înfuriat pe unii asociați ai lui Trump.

Americanii de origine est-europeană, inclusiv ucraineană și poloneză, au devenit un potențial bloc electoral pentru amândouă taberele din SUA, atât democrată cât și republicană, mai ales în Pennsylvania, unde trăiesc importante comunități de polonezi și ucraineni.

Kremlin: Războiul din Ucraina se va încheia numai când Rusia își va îndeplini obiectivele

Kremlinul a dat asigurări marți că războiul din Ucraina se va încheia numai atunci când Rusia își va îndeplini obiectivele, ca răspuns la declarațiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că sfârșitul războiului este aproape: „Orice război se termină, într-un fel sau altul, cu pace. Dar pentru noi nu există altă opțiune decât atingerea obiectivelor stabilite", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, în conferința sa de presă telefonică zilnică.

El a adăugat că „îndată ce aceste obiective vor fi atinse într-un fel sau altul, operațiunea militară specială se va încheia".

Kremlinul și-a exprimat luni disponibilitatea de a „studia cu atenție planul de victorie" pe care Zelenski îl va prezenta în această săptămână în timpul deplasării sale în Statele Unite.

Potrivit presei, planul include garanții de securitate; un program de asistență economică; angajamentul privind viitoarea aprovizionare cu armament, inclusiv cu rachete cu rază lungă de acțiune, și presiuni diplomatice pentru ca Rusia să accepte să se așeze la masa tratativelor și să negocieze o soluționare pașnică a conflictului.

Totodată, Zelenski a cerut în discursul său de la sesiunea plenară a Summitului Viitorului, desfășurat la sediul ONU din New York, o participare semnificativă la reuniunea pe care o pregătește cu scopul de a crește presiunea internațională asupra Rusiei pentru ca această țară să pună capăt războiului.

Deocamdată, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a dat asigurări că Rusia nu va participa la niciun summit de pace pentru Ucraina care se bazează pe formula propusă de președintele ucrainean.

Ea a menționat însă că Rusia nu respinge „o soluție politico-diplomatică a crizei" care să se bazeze pe condițiile propuse la jumătatea lunii iunie de președintele rus.

Cu acel prilej, Putin a propus ca Kievul să-și retragă trupele din cele patru regiuni anexate de Moscova (Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie) și să renunțe la planurile sale de aderare la NATO, în schimbul încetării imediate a focului și a începerii negocierilor de pace. (sursa - agerpres.ro)

Fragmente de dronă rusească găsite în județul Tulcea

Specialiști ai Ministerului Apărării Naționale și ai Serviciului Român de Informații au găsit marți fragmente de dronă de origine rusească, într-o zonă aflată la sud de localitatea Plauru din județul Tulcea, informează MApN.

Sursa citată arată că investigațiile executate la fața locului au stabilit că fragmentele respective provin de la o dronă rusească de tip Geran 2. Acestea au fost ridicate în vederea expertizării, conform procedurilor legale.

Aria cercetată este situată în afara perimetrului locuit al comunei Plauru, nefiind afectate elemente de infrastructură, mai precizează MApN.

Specialiștii au continuat acțiunile de căutare a unor eventuale fragmente de dronă căzute pe malul românesc al Dunării, ca urmare a atacurilor executate, în ultimele săptămâni, de forțele ruse asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina.

În acest context, MApN reiterează mesajul ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional. (Agerpres)

Lasă un comentariu