Primarul din Ghindari nu va îndepărta steagul secuiesc din parcul din localitate

Distribuie pe:

Avocatul târgumureșean Kincses Elõd a transmis ieri, pe adresa redacției noastre, un email prin care informează că primarul comunei Ghindari, Vas Imre, nu va îndepărta steagul secuiesc din localitate, considerând că este legal arborat. Acesta ar fi informat și Prefectura Mureș în acest sens. Primarul se bazează pe opinia juridică a avocatului Kincses Elõd, care a transmis, în același email, corespondența dintre cabinetul său de avocatură, primarul din Ghindari, precum și o adresă a Prefecturii Mureș.

Pe 9 septembrie a.c., Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș a sesizat prefectura că în localitatea Ghindari, în parcul adiacent DN 13A, lângă bustul „Wesselenyi Miklos", este amplasat steagul așa-zisului „Ținut Secuiesc". Instituția a transmis primăriei o adresă prin care îi cere îndepărtarea steagului care a făcut obiectul sesizării.

Avocatul târgumureșean a transmis primarului din Ghindari o opinie juridică în care arată că acel steag nu trebuie îndepărtat pentru că nu se află pe vreo instituție publică.

„Arborarea drapelurilor pe edificiile în care nu funcționează autorități publice și în diferite alte locuri nu este interzisă de prevederile Legii nr. 75/1994 și HG nr. 1157/2001! Ori, tot ce nu este interzis, este admis! Am și pus întrebarea, oare crucea creștină, semiluna sau steagurile Uniunii Europene, ONU, Comitetului Olimpic Internațional, Crucii/Semilunii Roșii, județelor, municipiilor din România, spre a putea fi expuse, ar trebui să fie autorizate publicitar de autoritățile administrației locale?", se arată în adresa citată.

Andrei Roman

Lasă un comentariu