Primim de la cititori - Oare Școala Gimnazială „Europa" chiar nu există pentru Primăria Târgu Mureș?

Distribuie pe:

La începutul acestei săptămâni, am aflat cu îngrijorare că Primăria Tg. Mureș a pregătit un Proiect de Hotărâre de Consiliu Local care, în cazul în care va fi adoptat, va deregla serios rețeaua școlară din orașul nostru. Respectiva Hotărâre figurează pe Ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de joi, 26 septembrie 2024. Mai exact, este vorba despre „retragerea dreptului de administrare a Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși" - structură a Liceului Tehnologic „Ion Vlasiu" Târgu Mureș, str. Victor Babeș nr. 11, înscris în CF nr. 120967 Târgu Mureș, nr. top. 120967, corpurile C1-C12, și trecerea imobilului respectiv în administrarea Colegiului Național Unirea din Târgu Mureș". În sprijinul proiectului de hotărâre, Primăria Tg. Mureș aduce „scăderea constantă a numărului de elevi ai Liceului Tehnologic Constantin Brâncuși", precum și Adresele primite de la Statusul Romano-Catolic din Transilvania, respectiv de la Colegiul Național „Unirea" Tg. Mureș. Dorind să vedem cu exactitate ce cuprind cele două documente invocate de Primăria Tg. Mureș, am consultat respectivele Adrese. Documentul înaintat de Statusul Romano Catolic este cunoscut opiniei publice, în acesta atrăgându-se atenția autorităților locale asupra faptului că imobilul unde își desfășoară acum activitatea Colegiul Național „Unirea" nu mai prezintă siguranță pentru procesul educațional, așa cum arată o recentă expertiză tehnică. Atâta doar că respectivul document „dezvăluie" un „secret" cunoscut de toată lumea: starea clădirii despre care vorbim este deplorabilă nu doar de acum, ci de ani și ani de zile, timp în care Primăria Tg. Mureș a plătit sume consistente drept chirie, iar proprietarul (Statusul Romano Catolic) nu a investit nici un leu în reabilitarea spațiilor pe care acum le consideră improprii pentru desfășurarea procesului educațional!

Trecând la Adresa trimisă Primăriei de Colegiul Național „Unirea", am avut o uriașă surpriză! De fapt, este vorba despre două Adrese: prima, cu nr. de înregistrare 1.307/22.08.2024, în care se solicită trecerea în administrarea Colegiului a spațiilor unde își desfășoară activitatea clasele de ciclu primar (5 la număr) ale acestuia; în cea de a doua, cu nr. de înregistrare 1.308/22.08.2022, se solicită acordarea Sălii nr. 45 pentru Clasa I B. Cu alte cuvinte, Colegiul Național „Unirea" solicită în administrare, în mod just am zice, cele 6 clase în care își desfășoară activitatea elevii săi din ciclul primar. Ce obține în schimb? Cu excepția corpului de clădire aflat în administrarea Școlii Gimnaziale „Europa" ( trecut în CF drept corpul C13), absolut TOATE celelalte spații trecute în CF la adresa str. V. Babeș nr. 11 (săli de clase, ateliere, cantină, depozite, cabinet medical etc., respectiv corpurile C1-C12)!!! Șocant de generoasă Primăria Tg. Mureș, nu-i așa? Cei de la Unirea cer, cu bun-simț, 6 săli și primesc nu mai puțin de 13 spații cu diverse destinații!!

Până la urmă, „generozitatea" autorităților locale nu ar fi de condamnat, doar că, în această ecuație, mai este implicată o instituție de învățământ care nu poate fi ignorată: Școala Gimnazială „Europa"! Ca să venim doar cu cele mai importante argumente, trebuie să subliniem că, în prezent, într-unul dintre imobilele pe care Primăria dorește să le dea în administrare Colegiului „Unirea", Școala Gimnazială „Europa" are în funcțiune 13 clase (toate la nivel gimnazial), cu un număr total de 313 elevi. Menționăm că aceste spații sunt administrate „de facto", de ani de zile, de cei de la Școala „Europa". Mai mult decât atât, în aceste spații, de-a lungul timpului, atât părinții, cât și administrația școlii, au investit sume importante în mijloace fixe și mobile. Referitor la cantină, aceasta se află, actualmente, în folosința Școlii Gimnaziale „Europa", care o deservește cu personal calificat. Precizăm, că, zilnic, la cantină servesc masa un număr de peste 500 de elevi (!), dintre care aproximativ 360 sunt de la „Europa" si aproximativ 150 sunt de la „Unirea". Nu e prea greu de dedus, văzând aceste cifre, cam ce degringoladă s-ar putea produce prin trecere cantinei în administrarea Colegiului „Unirea"!

Marea întrebare care se pune este, în aceste condiții, ce se va întâmpla, dacă se adoptă Proiectul de Hotărâre menționat, cu cele 13 clase și 313 elevi de gimnaziu ai Școlii Gimnaziale „Europa"? Reprezentanții Primăriei chiar ignoră complet existența lor?

Indiscutabil, situația imobilelor unde își desfășoară activitatea Colegiul „Unirea" este una îngrijorătoare, iar Primăria Tg. Mureș este obligată să ia toate măsurile care se impun pentru ca elevii Colegiului să studieze într-un spațiu adecvat și sigur. Dar, la fel de bine trebuie să înțeleagă reprezentanții Primăriei că nu pot face dreptate pentru unii nedreptățindu-i pe alții, respectiv pe cei de la Școala Gimnazială „Europa". La fel ca și elevii de la „Unirea", și cei de gimnaziul de la „Europa", au dreptul să învețe în locații adecvate procesului educațional.

Din punctul nostru de vedere, Primăria ar trebui să revizuiască în regim de urgență respectivul Proiect de Hotărâre și să acorde Școlii Gimnaziale „Europa" dreptul de administrare al spațiilor unde își desfășoară activitatea elevii de gimnaziu ai acesteia, dar și dreptul administrare al cantinei. Sau, poate, înainte de orice, să inițieze o dezbatere publică pe această temă! E, oricum, mult mai productiv să asculți punctele de vedere ale tuturor părților implicate, ca și ai reprezentanților societății civile, decât să hotărăști simplist, din pix, destinele a mai bine de 1.000 de elevi târgumureșeni!

Și ar mai fi ceva: oare Inspectoratul Școlar Județean Mureș nu are chiar nimic de spus în această privință? Îi este complet indiferentă soarta câtorva sute de elevi de la o școală de elită, cu rezultate deosebite în fiecare an la examenele de Evaluare Națională, dar și la olimpiade și concursuri școlare?

COMITETUL DE PĂRINȚI AL ȘCOLII GIMNAZIALE „EUROPA"

Lasă un comentariu