Oarba de Mureș, 80 de ani de la marea bătălie - Rușine autorităților mureșene! Monumentul eroilor, în stare deplorabilă

Distribuie pe:

Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria" filiala Mureș a transmis redacției noastre un comunicat de presă referitor la comemorarea a 80 de ani de la bătălia de la Oarba de Mureș, din Al Doilea Război Mondial, în care și-au pierdut viața 11.000 de militari români. Bătălia a început pe 16-17 septembrie 1944 și s-a încheiat la 6 octombrie 1944.

Trei săptămâni grele de luptă în toamna anului 1944, 11.000 de ostași români, morți

„Vor rămâne pentru totdeauna, în panoplia faptelor de arme pentru eliberarea Transilvaniei, luptele de la Oarba de Mureș, trei săptămâni de grele bătălii în toamna anului 1944, considerate cele mai tragice purtate de Armata a 4-a română pe teritoriul românesc, în cel de-Al Doilea Război Mondial. Condițiile grele de luptă, avantajul tactic-geografic și dotarea superioară a trupelor inamice germane, momentul în care aliatul sovietic a dispus intrarea ostașilor români în luptă, precum și replierea rapidă a inamicilor supradotați tehnic, au concurat la desfășurarea unui episod dramatic de război, cu un număr devastator de victime (11.000 - n.r.)", se arată în documentul citat.

Cei de la Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria" filiala Mureș au mai precizat că „Despre luptele toamnei anului 1944 s-au scris multe pagini, fiind cuprinse în numeroase volume de mărturii ale veteranilor supraviețuitori, urmașilor victimelor și civililor. Civilii, martori ai terifiantelor scene din Oarba de Mureș și Dealul Sângeorzului, au sărit în ajutor pentru îngrijirea nenumăraților răniți și ridicarea din țărână a mii de trupuri ale ostașilor căzuți. Jertfa lor rămâne, însă, neprețuită cum se cuvine, iar includerea Oarbei de Mureș într-un Panteon istoric al României și într-un circuit turistic-istoric este încă un obiectiv nerealizat. În schimb, ne putem mândri doar cu truda artiștilor plastici, care au reușit să ridice un ansamblu sculptural comemorativ."

Monumentul și împrejurimile, în stare deplorabilă

Semnatarii comunicatului atrag atenția asupra stării deplorabile în care se află întregul complex de la Oarba de Mureș. „Starea monumentului închinat eroilor, treptele care alunecă odată cu terenul colinar și platforma deteriorată pe care are loc parada militară sunt, de ani de zile, mărturii ale amânării și delăsării. De-a lungul timpului, au trecut la cele veșnice veterani de război, istorici și susținători ai proiectelor de reabilitare a sitului istoric și ridicare a unui nou obelisc impunător. Deși documentații multiple au fost întocmite cu ani în urmă, vechiul ansamblu ridicat după război nu a fost niciodată restaurat, extins sau modernizat pentru a corespunde cerințelor unui obiectiv istoric vizitabil", susțin cei de la Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria" filiala Mureș.

Asociația critică lipsa de interes a autorităților față de complexul de la Oarba de Mureș, dar și față de cultul eroilor, în general. „În orașele mureșene continuă să fie ridicate monumente fără legătură, uneori, cu istoria locului. Multe străzi primesc denumiri pentru care cei 11.000 de ostași căzuți la Oarba de Mureș nu au luptat și nu au murit. Oricât de valoroși ar fi din punct de vedere istoric sau cultural, nu poeții și nici nobilii străvechi, cărora li se ridică monumente și li se denumesc piețe și străzi, pot lăsa dovezi despre istoria ultimilor 80 de ani", se mai arată în comunicat.

Semnatarii menționează că Oarba de Mureș nu poate fi inclusă într-un circuit turistic istoric din cauza lipsei infrastructurii necesare: drumuri, construcții anexe și alte facilități impuse de lege pentru siguranța vizitatorilor și a grupurilor de elevi însoțiți de profesori.

Cei de la Cultul Eroilor „Regina Maria" fac referire și la Târgu Mureș, unde nu există niciun monument care să ateste vitejia locuitorilor români și maghiari din toamna anului 1944. „Civilii au apărat Târgu Mureșul, împiedicând trupele inamice să distrugă uzina electrică și clădirile importante ale orașului, fără de care orașul ar fi rămas în cenușă și întuneric", se arată în documentul citat.

Opt asociații vor să vină la Oarba de Mureș pentru comemorarea a 80 de ani de la marea bătălie

„Am notat cele de mai sus, deoarece există cereri din alte județe pentru vizitarea Oarbei de Mureș. Asociația Cultul Eroilor «Regina Maria» Filiala Mureș primește aceste cereri deoarece aici au luptat soldați din întreaga țară, iar rudele în viață doresc să viziteze locul. De asemenea, colegii noștri din alte filiale, precum Constanța, vin să cunoască locul dramaticelor scene de război", subliniază autorii comunicatului de presă.

În primăvara acestui an, în memoria eroilor dobrogeni de la Oarba de Mureș, Primăria Iernut a organizat vizita Batalionului 341 Infanterie Tropaisar-Constanța, condus de însuși comandantul său, celebrând astfel jubileul batalionului.

La festivitățile dedicate celor 80 de ani de la luptele pentru eliberarea Transilvaniei, vor fi prezente asociații din Constanța, Argeș, Alba, Maramureș, Sibiu, Brașov, Bistrița-Năsăud și Bihor.

Manifestările vor avea loc miercuri, 25 septembrie

„Miercuri, 25 septembrie, la Oarba de Mureș, administrația locală și județeană, alături de Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale, organizează manifestările comemorative, în prezența regimentului de gardă care va sosi din București. Ceremonialele solemne vor marca acest moment jubiliar, cu participarea unei asistențe numeroase", precizează Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria" filiala Mureș.

Andrei Roman

Lasă un comentariu