Condamnații fugari vor fi aduși în țară pe propria cheltuială. În 2023, aceștia „ne-au costat" 10 milioane de lei

Distribuie pe:

Guvernul a adoptat miercuri, 18 septembrie, Hotărârea pentru stabilirea categoriilor de cheltuieli ocazionate de aducerea în țară a persoanei solicitate, extrădate sau extrădabile care s-a sustras de la executarea pedepsei.

Cu acest prilej, Alina Gorghiu, ministra Justiției, a transmis următorul mesaj:

„10 milioane de lei. Atât ne-au costat fugarii în 2023. Pe mine, pe tine, pe toți cetățenii care contribuie la bugetul de stat. Corect este ca el - fugarul - să acopere cheltuielile aducerii sale în țară.

Așa se va întâmpla de acum încolo. Hotărârea de Guvern, adoptată azi (miercuri, 18 septembrie - n.n.), stabilește la ce cheltuieli ne referim mai exact. Ca să îl aduci pe Popescu din Mexic înapoi aici, statul trebuie să facă următoarele cheltuieli: traducerea documentelor necesare, deplasarea escortei, transportul fugarului, să acopere eventuale cheltuieli medicale ale fugarului.

Toate acestea nu vor mai fi plătite de stat, ci de fugar. E foarte important să facem justiție până la capăt".

Reamintim că, pe 14 mai, Camera Deputaților a adoptat, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege pentru completarea articolului 16 din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, proiect conform căruia costurile aferente preluării fugarilor vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare. Completările la lege au fost, la scurt timp, promulgate de către președintele Klaus Iohannis.

Hotărârea adoptată miercuri, de Executiv, stabilește în mod concret, categoriile de cheltuieli ce urmează a fi imputate persoanei care s-a sustras de la executarea pedepsei.

În esență, este vizată limitarea fenomenului „fugarilor" și descurajarea acestei atitudini infracționale. (I.S.)

Lasă un comentariu