Revista Vatra împlinește 130 de ani de la prima apariție

Distribuie pe:

„Cultura este finalitatea tuturor societăților" (Eugen Lovinescu)

Revista de cultură Vatra a fost întemeiată în 1894 de I. L. Caragiale, I. Slavici și G. Coșbuc, având o apariție bilunară, conținut eterogen, în maniera almanahurilor de secol XIX. Deși revista se tipărea la București, publicul țintă era - cu precădere - cel din Ardeal.

În serie nouă, mureșeană, apare din 1971, printre fondatori aflându-se scriitorii Dan Culcer, Romulus Guga și Mihai Sin. Revista a fost condusă de poetul, romancierul și dramaturgul Romulus Guga, iar după moartea sa (1983), de criticul și istoricul literar prof. univ. dr. Cornel Moraru. În anii '80, revista face eforturi susținute pentru prezervarea unei minime libertăți de expresie și de cultivare a valorilor autentice în ciuda intruziunii psihotice, atât ideologic, cât și politic a regimului totalitar.

Prof. univ. dr. Iulian Boldea, actualul manager-redactor șef al publicației:

„Revista Vatra, pe care o conduc, împlinește în acest an 130 de ani de la prima apariție. E una dintre cele mai longevive și mai importante reviste de cultură din România. Ea se definește prin câteva trăsături dominante: cultul valorii, exigență, libertate de expresie, susținere constantă a tinerilor creatori și dialogul culturilor.

Revista Vatra este indexată în următoarele baze de date internaționale: CEEOL, ProQuest, EBSCO, Modern Language Association Database, Arcanum".

Numărul 9, 2024 al revistei a fost trimis în tipografie, în cuprinsul bogat și diversificat al acesteia figurând, printre altele, texte ale colaboratorilor permanenți - Gabriela Adameșteanu, Petru Cimpoeșu, Ion Mureșan, Magda Cârneci, Ion Simuț, Al. Cistelecan - precum și „un incitant dosar tematic": Dramaturgia scrisă de femei (coordonator: Cristina Timar).

La fel de incitant se anunță și numărul viitor: Violența în literatură.

Lasă un comentariu