21 septembrie Ziua de Curățenie Națională

Distribuie pe:

Let's Do It, Romania! organizează cea de-a XI-a ediție a Zilei de Curățenie Națională, care va avea loc sâmbătă, 21 septembrie. Și în acest an, România se alătură altor 198 de țări în efortul comun de a reduce deșeurile și de a promova o lume mai curată. Proiectul, desfășurat în context global sub numele de „World Cleanup Day", reprezintă o activitate puternică de ecologizare, la care sunt invitați să participe, pe baza de voluntariat, elevi și cadre didactice din învățământul preuniversitar.

La 21 august, cu o lună înainte de eveniment, asociația a lansat aplicația Let's Do It, Romania!, dedicată unui mediu curat, și caracterizată de inițiatori drept „o platformă inovatoare prin care fiecare persoană poate contribui la depistarea zonelor cu deșeuri într-un mod simplu și rapid". Tot atunci, erau deja înregistrate peste 20.000 de înscrieri în program, numărul acestora ajungând, în prezent, la peste 100.000.

Prin intermediul aplicației Let's Do It, Romania!, disponibilă pe iOS și Android pe tot teritoriul României, pot fi raportate oricând, gratuit, zonele cu deșeuri din oraș sau din natură, care vor fi apoi comunicate oficial către autorități pentru a fi curățate. În plus, aplicația permite și raportarea ambroziei, o plantă invazivă care afectează sănătatea oamenilor și mediul în această perioadă a anului.

„Lansarea aplicației Let's Do It, Romania! este un pas important în digitalizarea eforturilor noastre de protejare a mediului. Acum, oricine poate contribui la curățenia țării printr-un simplu click. Raportarea deșeurilor și a ambroziei nu a fost niciodată mai ușoară, iar impactul va fi semnificativ", declară ing. Valentin Krancevik, din cadrul conducerii asociației.

Aplicația Let's Do It, Romania! poate fi descărcată din Google Play și App Store - https://qr.link/8dPRWK, pentru raportarea zonelor cu deșeuri sau ambrozie

Partenerii și invitații instituționali care se alătură Zilei de Curățenie Națională sunt: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale, Administrația Națională Apele Române, Romsilva, Asociația Ofițerilor în Rezervă din România, Asociația Municipiilor din România și Asociația Comunelor din România.

Let's Do It, Romania! este cea mai mare mișcare socială din țara noastră, care, de 14 ani se dedică promovării curățeniei și protejării mediului, prin organizarea de evenimente de amploare, campanii educaționale și proiecte de reciclare, mobilizează comunități din întreaga țară pentru a combate problema deșeurilor și pentru a promova un stil de viață sustenabil. Printre inițiativele asociației se numără: organizarea Zilei de Curățenie Națională, ateliere educaționale în școli, precum și colaborări cu alte organizații și companii pentru a spori conștientizarea și participarea în proiecte ecologice.Din 2010 până în prezent, peste 2,4 milioane de voluntari au participat la acțiunile și proiectele asociației Let's Do It, Romania!.

În cadrul ediției de anul trecut, au fost înregistrate rezultate record, dovedind un grad ridicat al implicării sociale: 220.365 de voluntari au strâns 232.697 de saci cu deșeuri, adică aproximativ 1.420.000 de kilograme de deșeuri în toate cele 41 de județe din România. De asemenea, au fost colectate 81,5 tone de deșeuri din construcții și demolări, cu ajutorul utilajelor.

„Județul Mureș este parte a acestei mișcări și în acest an, iar instituțiile au răspuns pozitiv ca parteneri ai acestei acțiuni. Natura încă mai are nevoie de ajutorul nostru, atât prin acțiuni de ecologizare, cât mai ales prin educație de mediu pentru un comportament responsabil cu mediul înconjurător. Ca și în anii anteriori, vom asigura voluntarilor saci și mănuși, 6.000 de saci și 4.000 de mănuși vor fi pregătiți pentru voluntarii participanți. Pe lângă acțiunile de curățenie, vom organiza o serie de ateliere de creație și educație ecologică. Toate acestea sunt posibile cu sprijinul partenerior naționali și locali, și îi amintesc pe Kastamonu, Gedeon Richter, Klarwin, Azomureș, Armos, Principal 33, Decathlon. Invităm voluntarii să se înscrie pe platformă și să participe în număr cât mai mare. Noi suntem pregătiți. Doar împreună arătăm că puterea comunității poate schimba lumea!", a declarat pentru Radio Târgu Mureș Nicoleta Simion, coordonatoarea proiectului la nivel de județ, precizând că, la ediția de anul trecut, 5.000 de voluntari s-au implicat în acțiunea de curățenie din județ.

Informații suplimentare privind programul de sâmbătă pot fi obținute de la reprezentanții asociației din fiecare județ și pe site-ul https://letsdoitromania.ro/proiecte/ziua-de-curatenie-nationala/.

Anul acesta, în iunie, Senatul a aprobat proiectul prin care a treia zi de sâmbătă din luna septembrie va fi declarată Ziua de Curățenie Națională, proiect inițiat de senatorul UDMR Tánczos Barna, inițiativă susținută atât de UDMR, cât și de parlamentari ai partidelor de guvernământ și de opoziție.

Expresia „Let's do it" se traduce, în limba română, prin: „Hai să trecem la treabă", „Hai să facem asta", „Să-i dăm drumul", „Să începem!".

Lasă un comentariu