Alegerile parlamentare din Germania în landurile Turingia și Saxonia - Momentul adevărului

Distribuie pe:

Experimentul de după unificarea Germaniei ne arată că cetățenii germani din fosta RDG, porecliți „estici" (Ossi) în sens peiorativ de către cei din Vest, au mai mult discernământ decât cei care-și permit să-i denigreze. Alegerile din fostele landuri RDG-ste dau tonul în Germania!

Thüringen: AfD: 32,8%; CDU: 23,6%; BSW: 15,8%; Linke: 13,1%; SPD: 6,1%, Ecologiștii: 3,2% și Liberalii 1,1% pierd intrarea în Parlament.

Sachsen: CDU: 31,9%; AfD: 30,6%; BSW: 11,8%; SPD: 7,3%; Ecologiștii: 5,1%. Linke- 4,5% pierd intrarea în Parlament.

(AfD-Alternativă pentru Germania; CDU-Uniunea Creștin Democrată; BSW-Alianța Sahra Wagenknecht; Linke-Stânga; SPD-Partidul Social Democrat).

Deoarece toate partidele exclud coaliția cu „Partidul de extremă dreaptă"- AfD, iar CDU cu „Stânga", situația devine incertă.

Participarea masivă a populației la vot în cele două landuri foste RDG-iste exprimă hotărârea populației de a sancționa drastic coaliția guvernamentală („Semafor"): SPD (roșu), FDP-Liberalii (galben), Ecologiștii (verde).

Partidele AfD și noul BSW, abordând în programe teme actuale de interes major (imigrația, vasalitatea față de SUA, etc.), punctează resuscitând de data aceasta electoratul. Situația actuală se contura deja în cadrul Alegerilor Parlamentare Europene odată cu apariția partidelor suveraniste, care periclitau existența așa-zisei „democrații europene".

Bazându-se pe docilitatea germanilor, mașina de propagandă manipulatoare a intrat rapid în funcțiune apelând la clișeul deja schilodit al „democrației reprezentative", prin denigrarea AfD-ului, Partid Național Liberal (fondat în 2013), etichetându-l „Rechtsextremist și Rechtspopulist" cu legături spre grupările naziste; este acuzat că face uz de „aluzii antisemitice subtile" (subtile antisemitische Andeutungen). Partidul a fost trecut sub supravegherea Tribunalului Constituțional în categoria de „caz suspect" (Verdachtsfall), în vederea excluderii din Bundestag (Parlamentul german).

Articolul 21 din Constituție prevede că partidele care, după scopul lor sau comportamentul membrilor, prejudiciază existența Germaniei încercând să înlăture ordinea fundamentală democratică, sunt considerate neconstituționale.

Programul AfD-ului (sumar):

* Stricta limitare a imigrației. Situația s-a acutizat în ultima lună, înmulțindu-se atentatele islamiste (cel puțin 5). Se vor accepta imigranți numai din țările vecine ale Europei de Est.

* Refuză UE ca alianță politică și promovează o Uniune Economică a Națiunilor bazată pe suveranitate.

* Consideră „Euro" un experiment ce trebuie încheiat, „un proiect ratat", iar rămânerea în UE trebuie hotărâtă în urma unui referendum.

* Refuză sancțiunile contra Rusiei, dorind o reapropiere de aceasta;

* Cere repararea de urgență a Pipelinei Nord Stream (justiția germană a emis deja un mandat de arestare a cetățeanului ucrainean, autorul atentatului fiind protejat de autoritățile poloneze).

* Se distanțează față de SUA: Germania și Europa nu trebuie să fie „vasalele unei mari puteri„ (Gefolgsleuten einer Großmacht).

* Pledează pentru economia socială de piață, ulterior neoliberală, iar din punct de vedere energetic, cere recuplarea centralelor nucleare.

* În privința măsurilor luate împotriva încălzirii globale consideră că s-a ajuns la o „irrationale CO2 Hysterie".

Un alt partid, BSW, cu apariție „blitz", înființat doar cu câteva luni în urmă, are un program asemănător cu AfD-ul, dar mai moderat (câștigă rapid susținători în rândul populație,factor hotărâtor în formarea unei coaliții):

- se intitulează ca partid suveran independent promovând dreptatea socială și democrația; critică fundamental actuala formă UE a cărei constituție prejudiciază ideea europeană;

- ceea ce este pe plan național bun nu trebuie lăsat pe seama regulilor tehnocrației;

- consideră că pentru extinderea UE este necesar un „Moratorium", deocamdată niciun nou membru și nici Ucraina;

- în problema migrației pledează pentru o procedură de obținere a azilului în afara granițelor UE sau într-un „al treilea stat";

- în cazul războiului din Ucraina se pronunță pentru o rezolvare diplomatică și pentru pace, cerând oprirea imediată a livrărilor de arme din Europa și SUA.

Ambele partide sunt considerate „putiniste" de către adepții europeni ai relației transatlantice, precum și S.U.A., care are interesul să prelungească războiul pe terenul ucrainenilor sacrificați ca și carne de tun.

În conducerea bicefală a AfD-ului, Alice Weidel este „vârful de lance", o politiciană tânără (45 ani) cu personalitate, venită din zona de dreapta, care nu face rabat în deciziile luate.

Fondatoarea și președinta BSW-ului, Sahra Wagenknecht, o persoană de excepție, inteligentă și de caracter, se desprinde din rândurile partidului de stânga „Die Linke", promovând o politică de mijloc. Idolul acesteia este cunoscutul politician Oskar Lafontaine (contra distrugerii Iugoslaviei și, în tandem cu cancelarul Gerhard Schröder, împotriva invaziilor americanilor în Irak). Politiciana are sprijinul (în acțiunile pacifiste) generalului german de brigadă Erich Vad, fost sfătuitor al Angelei Merkel (2006-2013).

Gelu A. Tudor

Germania

Lasă un comentariu