Credincioși reghineni, pelerini pe urmele bisericii ortodoxe strămutate din localitatea Lueriu, județul Mureș, în Prahova

Distribuie pe:

În cursul săptămânii trecute, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, sub genericul „Pe urmele bisericii ortodoxe din Lueriu", Liga pensionarilor - filiala Reghin, Asociația Femeilor Creștin-Ortodoxe Reghin și un grup de pelerini din Lueriu au participat la un pelerinaj la mănăstirile din județele Brașov (Bunești), Buzău și Prahova (Cheia, Zamfira, Ghighiu). Scopul final al vizitelor era participarea la hramul Mănăstirii Jercălăi din județul Prahova.

Biserica de lemn a Mănăstirii „Sfânta Maria" Jercălăi a fost construită în anul 1731, fiind vreme de două secole locaș de închinăciune al satului Lueriu - protopopiatul Reghin, județul Mureș. În 1931, Regina Maria a vizitat satul Lueriu. Bătrânii satului au povestit nepoților cât de măreț a fost evenimentul vizitei Reginei la Lueriu. Casa regală a oferit bani pentru construirea unei biserici noi de cărămidă, iar biserica de lemn a fost strămutată în anul 1932 la Castelul Bran, pentru a servi ca loc de închinăciune familiei regale, ca paraclis regal.

În perioada comunistă, biserica începe să se deterioreze, castelul fiind transformat în muzeu. Vrednicul de pomenire Patriarh Justinian Marina, la începutul anului 1956, strămută biserica la Mănăstirea Jercălăi din Prahova, a cărei biserică de zid se ruinase. Va fi sfințită pe data de 8 noiembrie 1956 de către episcopul Teoctist (viitorul Patriarh al României). În anii 1980 și 2023, biserica a fost supusă unor ample lucrări de restaurare. În ultimii ani s-a construit o biserică de zid, mult mai încăpătoare, pentru a putea fi protejat locașul vechi. În biserica nouă se slujește din anul 2008.

Îmbrăcați în costume populare, pelerinii reghineni au pășit cu sfială în locașul donat de părinții lor Mănăstirii Jercălăi. Aici au fost întâmpinați de obștea mănăstirii, de părintele protos. Petru Ungureanu, consilier eparhial, starețul mănăstirii. Acesta a vorbit pelerinilor despre depozitul de carte și obiecte religioase și despre Via Domnului și a promis că va vizita Protopopiatul Reghin și localitatea Lueriu, locul de unde a fost adusă biserica de lemn. Pelerinajul a fost unul emoționant. Pelerinii au participat la sfintele slujbe, cu mireasma de tămâie și sfinte moaște. Din icoane făcătoare de minuni și fresce pictate de pictori celebri (Gh. Tătărăscu - Mănăstirile Cheia și Ghighiu), veșnicia privește spre sufletul nostru, alungând grijile vieții, oferind odihnă sufletului obosit și tămăduire trupului.

Prof. Sorina Sav

Lasă un comentariu