Bilanț tragic al inundațiilor din Galați: Șase persoane și-au pierdut viața

Distribuie pe:

Bilanțul tragic al inundațiilor din județul Galați a urcat la șase victime, după ce două noi decese au fost confirmate duminică. O persoană decedată a fost găsită seara, pe raza localității Suhurlui, județul Galați, a informat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). „Urmare a fenomenelor hidrometeorologice severe din zilele anterioare, pe raza localității Suhurlui din județul Galați a fost identificată o victimă decedată", a transmis IGSU. Potrivit aceleiași surse, numărul total al persoanelor decedate în urma inundațiilor a ajuns la șase. Tot duminică, a fost descoperită o altă victimă la Slobozia Conachi, aceasta fiind cea de-a cincea persoană decedată.

Pe de altă parte, o persoană din localitatea Pechea, dată dispărută, a fost găsită în viață și nu a suferit răni, a anunțat IGSU.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, mai multe localități din județul Galați au fost lovite de viituri puternice în urma ploilor abundente din zonă.

5.400 de case din 24 de comune au fost afectate

Inspectoratul de Poliție Județean Galați a informat că, în urma precipitațiilor abundente din noaptea de vineri spre sâmbătă, viiturile au afectat grav mai multe localități, blocând temporar drumuri județene și naționale. Potrivit autorităților locale, aproximativ 5.400 de case din 24 de comune au fost grav afectate de inundații.

„Pe fondul ploilor torențiale din ultimele ore (vineri noaptea - n.r.), au fost raportate inundații în localitățile Cuza Vodă, Costache Negri și Pechea, unde numeroase persoane au fost surprinse în locuințe. Capacitatea operațională la nivelul ISU Galați a fost crescută, iar pompierii au fost chemați de acasă pentru a acționa în aceste localități, în vederea salvării celor surprinși de viitură. În Cuza Vodă, apa a atins 1,5 metri, iar viitura este extrem de puternică. De asemenea, a fost emis un cod roșu între orele 04:40 și 14:00, vizând torenți, viituri și depășiri ale cotelor de pericol pe râurile Prut și Corozel", a precizat ISU Galați.

Potrivit unui bilanț al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), efecte semnificative au fost înregistrate în localitățile Pechea, Drăgușeni, Costache Negri, Corod, Grivița, Berești, Cuza Vodă, Cudalbi, Tudor Vladimirescu, Băneasa, Vameș și Slobozia Conachi.

În județul Vaslui, 46 de persoane au fost salvate de forțele de intervenție, iar 161 de gospodării din localitățile Docăneasa, Trestiana, Murgeni, Grivița și Zorleni au fost afectate de inundații, potrivit MAI.

Forțe mobilizate în sprijinul județului Galați

Pentru a gestiona efectele produse de ploile torențiale, autoritățile au mobilizat pompieri, polițiști, jandarmi, precum și autorități locale din zonele afectate. În funcție de necesitățile operative, în județul Galați au fost suplimentate efectivele cu 239 de pompieri, trimiși de la alte inspectorate din țară, precum și cu echipamente tehnice de intervenție. În plus, un elicopter al Inspectoratului General de Aviație al MAI a fost trimis în zonă pentru misiuni de recunoaștere și salvare. Șase tabere mobile au fost dislocate în județul Galați.

Angajații Ministerului Apărării Naționale au intervenit și ei, alături de autoritățile locale, pentru a salva viețile afectate de inundații.

Solidaritate și sprijin din partea mureșenilor

În sprijinul echipelor din Galați, o tabără mobilă a fost trimisă de la ISU Mureș, alături de două ansambluri rutiere, care au transportat materiale necesare în localitățile afectate.

Primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, a anunțat pe Facebook că a solicitat responsabililor din instituție să organizeze trimiterea de ajutoare către sinistrații din Galați. „Veștile tragice din Galați ne-au mișcat profund, iar pentru a sprijini victimele inundațiilor am cerut directorului Direcției de Asistență Socială să demareze acțiuni de întrajutorare", a scris primarul. Acesta a făcut un apel către alți primari din țară să sprijine inițiativa și a transmis condoleanțe familiilor victimelor.

Fonduri de la Guvern pentru sinistrați

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că Guvernul va aloca fonduri din Fondul de Intervenții pentru Situații de Urgență pentru refacerea caselor și vieților afectate de inundații. „Ne-am angajat să folosim toate resursele disponibile și, de aceea, vom aloca fonduri pentru a ajuta la refacerea caselor și a vieților. Fiecare persoană va beneficia de sprijinul nostru, pentru a-și regăsi pacea și stabilitatea de dinainte de dezastru", a scris ministrul pe Facebook.

Andrei Roman

Lasă un comentariu