Zece milioane de dolari pentru a pune capăt traficului de copii - Parteneriat Cadru privind Protecția Copilului (CPC) între SUA și România

Distribuie pe:

Ceremonia de semnare a documentului a avut loc ieri, 16 septembrie, la sediul Ambasadei SUA, în prezența ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a Șefului Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, a unor reprezentanți ai societății civile.

Ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec: (…) „Am stabilit acest parteneriat pe baza credinței noastre comune în demnitatea inerentă și drepturile și libertățile fundamentale ale tuturor oamenilor și recunoașterii nevoii de a acționa împreună pentru a pune capăt flagelului traficului de persoane, un rău care privează milioane de oameni din întreaga lume de demnitatea și libertatea lor. După cum a declarat președintele Biden, nu există un păcat mai mare decât abuzul de putere, iar traficul de persoane este printre cele mai grave abuzuri care există.

Traficul de copii reprezintă un cumplit abuz de putere și o încălcare a încrederii deosebit de gravă. Este o încătușare a vieții și o zdrobire a sufletului. Mulți dintre adulții victime ale traficului de persoane din întreaga lume, inclusiv din Statele Unite, au fost exploatați pentru prima dată când erau copii.

Împreună cu România, Statele Unite rămân ferme în angajamentul lor de a pune capăt traficului de copii. Acest efort necesită coordonarea noastră strânsă și angajament neclintit.

Pentru a ajuta pe cei mai vulnerabili, Guvernul Statelor Unite va dezvolta împreună cu Guvernul României și organizațiile societății civile un Parteneriat Cadru de cinci ani pentru Protecția Copilului, cunoscut sub numele de CPC.

Acest parteneriat oferă imboldul pentru a împărtăși resurse și pentru a aprofunda colaborarea noastră în combaterea traficului de copii în România.

În cadrul Parteneriatului CPC, Guvernul SUA va sprijini agențiile guvernamentale și ONG-urile din România care lucrează pentru a identifica și a răspunde nevoilor victimelor copii și copiilor aflați în situații de risc.

Vom sprijini România în eforturile sale de a dezvolta o strategie de prevenire centrată pe victimă, de a crește protecția pentru victimele copii ale traficului și de a îmbunătăți investigațiile în vederea urmăririi penale și condamnării traficanților de copii.

În acest scop, Departamentul de Stat va contribui cu până la zece milioane de dolari pe o perioadă de cinci ani pentru a implementa activități în România în cadrul Parteneriatului CPC.

Doresc să mulțumesc în mod special Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse pentru poziția de lider în abordarea acestor probleme dificile și în implementarea acestui parteneriat… Mulțumesc, de asemenea, partenerilor și actorilor cheie din Cancelaria Prim-Ministrului, Comisia Parlamentară pentru Combaterea Traficului de Persoane, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Poliția Română, Autoritatea Națională pentru Drepturile Copilului și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane pentru că au răspuns acestei provocări. Sprijinul și eforturile dumneavoastră sunt esențiale pentru crearea parteneriatului CPC".

Consorțiile de ONG-uri care vor servi drept parteneri de implementare în cadrul Parteneriatului CPC vor fi conduse de International Justice Mission și World Vision și vor include mai multe organizații, inclusiv Fundația People to People, Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, e-Liberare, Code for Romania, Federația ONG pentru Copil, Terre des Hommes și Vedem Just, a precizat ambasadoarea SUA, folosindu-se, totodată, de acest prilej pentru a transmite condoleanțe familiilor și comunităților victimelor inundaților recente din Galați și Vaslui: „Suntem solidari cu toți cei afectați de acest dezastru natural". (sursa și foto -ro.usembassy.gov)

Lasă un comentariu