În organizarea AJVPS Mureș, Premieră națională: Primul concurs de pescuit la somn în habitat natural, între Oarba de Mureș și Cuci

Distribuie pe:

Ieri, la ora 14:00, a debutat primul concurs național de pescuit la somn organizat într-un habitat natural și sălbatic, de către Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Mureș. Acesta are loc pe râul Mureș, pe secțiunea Oarba de Mureș - Cuci, și se desfășoară până duminică la prânz. Pescari veniți din întreaga țară au participat ieri dimineață la ședința tehnică, urmată de tragerea la sorți a standurilor de pe malurile râului. În concurs s-au înscris 30 de echipe.

Ioan Țet, vicepreședintele AJVPS Mureș, a declarat pentru Cuvântul Liber: “Suntem la a treia ediție a concursului recreativ de pescuit la somn. Primele două ediții le-am organizat pe Brațul Mort de la Luduș. Având în vedere numărul foarte mare de solicitări din partea pescarilor, la această a treia ediție am optat pentru varianta de pescuit într-o zonă sălbatică. Este o premieră națională. Vor fi 30 de echipe din toată țara: din Maramureș, Timiș, Sălaj, Cluj, Alba etc. Am primit solicitări și din Germania și Suedia. Condițiile din regulament sunt destul de stricte. Sperăm să vedem capturi deosebite.”

El a explicat și modul în care se va desfășura concursul și cum vor fi jurizate capturile: “Standurile sunt organizate de la Ogra până la Orosia. Am ales cele mai bune locuri, unde există o probabilitate mare de a avea capturi frumoase. Capturile vor fi eliberate. Avem o echipă mobilă de arbitri din cadrul asociației. Cântărirea și evaluarea capturilor de noapte se vor face dimineața la ora 07:00. În timpul zilei, capturile vor fi evaluate în urma anunțului făcut de competitori. Pentru fiecare captură se filmează drilul, după care peștii vor fi păstrați până la evaluare”.

La deschiderea concursului a fost prezent și Teodor Betu, vicepreședintele Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AGVPS) din România, care a declarat pentru cotidianul nostru că asociația din județul Mureș este una dintre cele mai puternice din țară, având un număr mare de membri. El a apreciat faptul că această premieră națională în cadrul concursurilor de pescuit are loc în județul Mureș.

Concurenții care nu cunoșteau zona au fost însoțiți până la standurile pe care le-au tras la sorți.

Pe Iacob Alexandru, din Jibou, județul Sălaj, l-am întâlnit lângă mașina sa, care transporta o barcă, în timp ce se aproviziona dintr-un butoi cu carași, pe care îi va folosi ca momeală vie. “Este prima dată când particip la acest concurs. Mă bucur că este chiar o premieră națională. Vom sta două zile și două nopți. Avem cort, barcă, suntem pregătiți inclusiv pentru ploaie”.

Care sunt regulile jocului…

Iată câteva dintre prevederile regulamentului acestui concurs, organizat în premieră în țara noastră:

• Pescuitul este permis cu 6 lansete pentru specia somn + 1 lansetă tip feeder pentru capturarea peștilor destinați momelii. Fiecare lansetă destinată pescuitului la somn va fi echipată cu o singură montură, aceasta conținând maximum 2 cârlige sau 2 ancore, sau un cârlig și o ancoră.

• Peștii capturați și reținuți pentru a fi folosiți ca momeală trebuie să respecte dimensiunea minimă legală prevăzută de legislație. Se recomandă participanților să vină pregătiți cu momeală vie.

• Nădirea locului de pescuit este permisă cu orice tip de nadă, inclusiv nadă vie.

• Plantarea lansetelor se poate face cu ajutorul bărcii sau prin lansare directă.

• După plantare, este permisă folosirea cloncului pentru maximum 5 minute.

• Toate echipele sunt obligate să dețină saltea de primire pentru exemplarele capturate.

• La cântărire este obligatorie prezența unui vecin de stand, alături de organizatori/arbitri.

• Este permisă utilizarea oricărui tip de sonar și motor de barcă.

• Pe timpul nopții, este interzisă circulația cu mașina, cu excepția cazurilor de urgență.

• Echipele au obligația să păstreze standul curat și igienizat pe toată durata evenimentului (vor fi atenționați inclusiv pentru mucuri de țigări și coji de semințe).

În ediția noastră următoare, vom reveni cu imagini și detalii despre desfășurarea competiției și, bineînțeles, despre câștigătorii acesteia. Fir întins concurenților!

Andrei Roman

Lasă un comentariu