Precizări referitoare la cuantumul net al pensiilor primite după recalculare

Distribuie pe:

Se disting două situații în care valoarea de pe talonul de pensie din luna septembrie nu corespunde cu valoarea din decizia de recalculare, respectiv în cazul pensiilor care au depășit pragul de 2.000 de lei, pentru care s-a reținut impozit de 10% pentru suma care depășește 2.000 de lei, și pensii pentru care deciziile au fost emise după data comunicării la plată a drepturilor aferente lunii septembrie 2024.

Astfel, explică reprezentanții CNPP, în ceea ce privește pensiile care au depășit pragul de 2.000 de lei, ca și până acum, pe decizia de pensie se înscrie cuantumul brut al pensiei. Acest cuantum se regăsește și pe talonul de pensie, iar în situația în care cuantumul brut depășește plafonul de impozitare - în prezent de 2.000 lei - se menționează distinct valoarea impozitului. De asemenea, al treilea element, respectiv cuantumul net al pensiei, este menționat distinct.

“Reamintim că plafonul de impozitare se majorează de la 2.000 de lei la 3.000 de lei începând cu drepturile aferente lunii octombrie 2024”, subliniază CNPP.

În situația pensiilor pentru care deciziile au fost emise după data comunicării la plată a drepturilor de pensii aferente lunii septembrie 2024, diferențele cuvenite între pensia recalculată și pensia încasată vor fi achitate ulterior, inclusiv pentru luna septembrie.

Casa Națională de Pensii Publice

Lasă un comentariu