Medicale - Bătrânețea nu vine doar cu riduri și păr cărunt…

Distribuie pe:

Potrivit ONU, la nivel mondial, se estimează că populația de peste 60 de ani va ajunge la 1,4 miliarde în anul 2030 * În Europa, speranța de viață va atinge, în 2050, valoarea medie de 81 de ani la femei și 75 de ani la bărbați * Uniunea Europeană, în ansamblu, se confruntă îmbătrânirea a populației: potrivit prognozelor, până în anul 2080, aproape 30% dintre cetățeni vor avea vârsta de 65 de ani sau peste acest prag * În prezent, Europa este cel mai îmbătrânit continent * Și în România, segmentul populației vârstnice va înregistra o tendință accelerată de creștere: dacă în 1990, persoanele în vârstă de 60 de ani și peste această vârstă reprezentau 10,3% din totalul populației, pentru anul 2080 se preconizează o rată de peste 21,8%. * Studiile și analizele efectuate de Consiliul Național al Persoanelor Vârstnice relevă că în anul 2060 mai mult de o treime din populația țării noastre va avea peste 65 de ani * Speranța de viață în România, de 75 de ani, este cu aproximativ 7 ani mai redusă față de media celor mai dezvoltate 5 state europene * La ritmul de recuperare actual al diferenței, îi vor fi necesari României 27 de ani pentru a atinge aceeași medie de speranță de viață cu țările dezvoltate și între 40 si 50 de ani în ritmul actual pentru scăderea mortalității prevenibile. Întârzierile cu privire la accesul la noi tratamente pentru boli cu impact major, printre care cancerul, diabetul, bolile imunologice, infecțioase, se traduc într-o supraviețuire mai redusă în rândul pacienților de la noi din țară.

Specialiștii de la renumita Clinică Mayo (Rochester -Minnesota, SUA) atrag atenția asupra modificărilor ce apar odată cu înaintarea în vârstă și cum pot fi ele gestionate.

Sistemul cardiovascular

Cea mai frecventă schimbare în sistemul cardiovascular este rigidizarea vaselor de sânge și a arterelor, determinând inima să lucreze mai mult pentru a pompa sângele. Mușchii inimii se modifică pentru a se adapta la volumul de muncă crescut. Frecvența cardiacă, în repaus, rămâne aproximativ aceeași, dar nu va crește în timpul activităților la fel de mult ca înainte. Aceste modificări cresc riscul de hipertensiune arterială și alte probleme cardiovasculare.

Pentru a menține sănătatea inimii:

* Includeți activitatea fizică în rutina zilnică. Încercați să mergeți pe jos, să înotați sau desfășurați alte activități care vă plac. Activitatea fizică moderată regulată vă poate ajuta să reduceți riscul de boli cardiace.

* Consumați legume, fructe, cereale integrale, alimente bogate în fibre și surse slabe de proteine, cum ar fi peștele. Limitați alimentele bogate în grăsimi saturate și sare.

* Nu fumați. Fumatul contribuie la întărirea arterelor și crește tensiunea arterială și ritmul cardiac.

* Dormiți suficient (7 - 9 ore pe noapte). Somnul de calitate joacă un rol important în menținerea sănătății inimii și a vaselor de sânge.

Oasele, articulațiile și mușchii

Odată cu vârsta, oasele tind să scadă în dimensiune și densitate, slăbindu-le și făcându-le mai susceptibile la fracturi. S-ar putea chiar să deveniți puțin mai scund. În general, mușchii își pierd forța, rezistența și flexibilitatea - factori care vă pot afecta coordonarea, stabilitatea și echilibrul.

Pentru a promova sănătatea oaselor, articulațiilor și mușchilor:

* Aport de calciu. Academia Națională de Știință, Inginerie și Medicină din SUA recomandă cel puțin 1.000 de miligrame (mg) de calciu, zilnic, pentru adulți. Recomandarea crește la 1.200 mg pe zi pentru femeile de 51 de ani și peste și pentru bărbații de 71 de ani și mai mult. Sursele alimentare de calciu includ produse lactate, broccoli, varză, somon și tofu. Dacă vi se pare greu să obțineți suficient calciu din regimul alimentar, adresați-vă medicului pentru a vă recomanda suplimente.

*Vitamina D. Aportul zilnic recomandat este de 600 de unități internaționale (UI) pentru adulții până la 70 de ani și de 800 UI pentru adulții de peste 70 de ani. Pe lângă lumina soarelui, alte surse includ tonul, somonul, ouăle, suplimentele cu vitamina D.

* Includeți activitatea fizică în rutina zilnică. Exerciții cum ar fi mersul pe jos, jogging-ul, tenisul, urcatul scărilor și antrenamentul cu greutăți vă pot ajuta să încetiniți pierderea osoasă.

* Evitați fumatul și limitați băuturile alcoolice.

Sistemul digestiv

La vârstnici, modificările structurale legate de vârstă, la nivelul intestinului gros, pot duce la constipație. Alți factori care contribuie la acest disconfort includ lipsa exercițiilor fizice, lipsa consumului de lichide și o dietă săracă în fibre. Medicamentele, cum ar fi diureticele și suplimentele de fier, precum și anumite afecțiuni medicale (de exemplu, diabetul), pot contribui la instalarea constipației.

Pentru a preveni constipația:

* Asigurați-vă că dieta dvs. include alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale. Limitați consumul de carne bogată în grăsimi, produsele lactate și dulciurile. Beți multă apă și alte lichide.

* Includeți activitatea fizică în rutina zilnică.

Vezica și tractul urinar

Vezica urinară devine mai puțin elastică, fapt ce duce la nevoia de a urina mai des. Slăbirea mușchilor vezicii urinare și a mușchilor pelvieni vă poate îngreuna golirea completă a vezicii urinare sau vă poate face să pierdeți controlul vezicii urinare (incontinență urinară). La bărbați, o prostată mărită sau inflamată poate provoca, de asemenea, golirea dificilă a vezicii urinare și incontinență. Alți factori care contribuie la incontinență includ supraponderalitatea, afectarea nervilor din cauza diabetului, anumite medicamente și consumul de cofeină sau alcool.

Pentru a promova sănătatea vezicii urinare și a tractului urinar:

* Mergeți regulat la toaletă. Încercați să urinați după un program prestabilit, cum ar fi la fiecare oră. Treptat, extindeți intervalul de timp dintre vizitele la toaletă.

* Mențineți o greutate corporală sănătoasă. Dacă sunteți supraponderal, încercați să scăpați de kilogramele în exces.

* Nu fumați. Dacă fumați sau folosiți alte produse din tutun, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a vă ajuta să renunțați.

* Evitați iritanții vezicii urinare. Cofeina, alimentele acide, alcoolul și băuturile carbogazoase pot agrava incontinența.

* Consumați mai multe fibre pentru a evita constipația, factor agravant al incontinenței urinare.

Memoria și abilitățile cognitive

Odată cu înaintarea în vârstă, creierul suferă modificări care pot avea efecte asupra memoriei sau abilităților de gândire. De exemplu, adulții în vârstă sănătoși ar putea uita nume sau cuvinte familiare sau le poate fi mai dificil să îndeplinească mai multe sarcini.

Puteți promova sănătatea cognitivă urmând următoarele recomandări:

*Includeți activitatea fizică în rutina zilnică. Activitatea fizică crește fluxul de sânge în întregul corp, inclusiv la nivelul creierului. Studiile arată că exercițiile fizice regulate sunt asociate cu o mai bună funcționare a creierului și reduc stresul și depresia - factori care afectează memoria.

* O dietă sănătoasă pentru inimă aduce beneficii și creierului. Consumați fructe, legume și cereale integrale. Alegeți surse de proteine cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi peștele, carnea slabă și carnea de pasăre fără piele. Prea mult alcool poate duce la confuzie și pierderea memoriei.

* Rămâneți activ din punct de vedere mintal: citiți, rezolvați cuvinte încrucișate etc.

* Fiți sociabil. Interacțiunea socială ajută la prevenirea depresiei și a stresului, care pot contribui la pierderea memoriei.

* Tratați bolile cardiovasculare. Urmați recomandările medicului dumneavoastră pentru a gestiona factorii de risc cardiovascular - hipertensiune arterială, colesterol mărit și diabet - care pot crește riscul de declin cognitiv.

* Renunțarea la fumat poate ajuta sănătatea cognitivă.

Dacă sunteți îngrijorat de pierderea memoriei sau de alte modificări ale abilităților de gândire, discutați cu medicul dumneavoastră.

Ochii și urechile

Odată cu vârsta, s-ar putea să întâmpinați dificultăți în a vă concentra asupra obiectelor care vă sunt aproape. Este posibil să deveniți mai sensibil la lumina strălucitoare și să aveți dificultăți de adaptare la diferite niveluri de lumină. Îmbătrânirea poate afecta, de asemenea, cristalinul ochiului, provocând vederea încețoșată (cataractă).

De asemenea, s-ar putea să vă scadă auzul. Este posibil să aveți dificultăți în a auzi frecvențele înalte sau în a urmări o conversație într-o cameră aglomerată.

Pentru a promova sănătatea ochilor și urechilor:

* Programați controale medicale regulate. Urmați sfatul medicului dumneavoastră despre ochelari, lentile de contact, aparate auditive și alte dispozitive corective.

* Luați măsuri de precauție. Purtați ochelari de soare sau o pălărie cu boruri largi când sunteți în aer liber și folosiți dopuri pentru urechi când vă aflați în preajma utilajelor puternice sau a altor surse de zgomote puternice.

Pielea

Odată cu vârsta, pielea se subțiază și devine mai puțin elastică și mai fragilă, iar țesutul adipos scade. Ridurile, petele de vârstă și micile excrescențe pe piele sunt mai frecvente.

* Faceți baie sau duș în apă caldă, nu fierbinte. Utilizați săpun moale și cremă hidratantă.

* Luați măsuri de precauție. Când sunteți în aer liber, folosiți protecție solară și purtați îmbrăcăminte de protecție. Verificați-vă pielea în mod regulat și raportați modificările medicului dumneavoastră.

* Nu fumați. Fumatul contribuie la deteriorarea pielii, inclusiv la apariția ridurilor.

Greutatea corporală

Odată cu înaintarea în vârstă, procesul de ardere a caloriilor (metabolismul) încetinește. Dacă reduceți activitățile fizice dar continuați să mâncați la fel ca de obicei, vă veți îngrășa

* Includeți activitatea fizică moderată în rutina zilnică.

* Consumați alimente sănătoase. Alegeți legume, fructe, cereale integrale, alimente bogate în fibre și surse slabe de proteine, cum ar fi peștele. Limitați zahărul și alimentele bogate în grăsimi saturate.

* Pentru a reduce consumul de calorii, fiți atent la dimensiunile porțiilor.

Nu puteți opri procesul de îmbătrânire, dar puteți face alegeri care vă îmbunătățesc capacitatea de a menține o viață activă, de a face lucrurile care vă plac și de a petrece timp cu cei dragi. (sursa - mayoclinic.org; foto - pixabay.com)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu