România, secolul XXI, Anul Domnului 2024

Distribuie pe:

România este situată în emisfera nordică, la intersecția paralelei 45° latitudine nordică și meridianului de 25° longitudine estică.

Deci, am localizat poziția exactă a țării noastre pe harta geografică a lumii.

Ce mai știm?

Relieful României este caracterizat prin patru elemente: varietate, proporționalitate, complementaritate și dispunere simetrică, dat fiind numărul mare de forme de relief, repartiția lor fiind aproximativ egală (35% munți, 35% dealuri și podișuri și 30% câmpii).

România beneficiază de toate tipurile de unități acvatice: fluvii și râuri, lacuri, ape subterane, ape marine. Particularitățile hidrografice și hidrologice ale României sunt determinate, în principal, de poziția geografică a țării în zona climatului temperat-continental și de prezența arcului carpatic.

Până aici, totul este foarte clar.

Populație? În urma ultimului recensământ, efectuat în ianuarie 2024 - 2. 833,2 mii persoane. Discutabil…

Aceste date despre România ne arată unde suntem, ce relief avem, cât suntem de mari ca suprafață. Sau cât suntem de mici.

Clima… temperat-continentală…. în schimbare.

Aici intervine problema care ar putea schimba aceste date. Nu schimbarea poziției noastre pe hartă, nu granițele care există, cât există, dar formele de relief, unitățile acvatice, populația ar putea, de-a lungul timpului, din cauza dezastrelor produse de clima din ce în ce mai greu de anticipat, să se schimbe, și odată cu ele multe altele și nu în bine...

De populație nici nu mai vorbim. Clima, acest factor care ne surprinde în fiecare zi care trece, care ne dă bătăi de cap, care s-a hotărât să ne pedepsească pentru că noi, la rândul nostru am intervenit și agresăm Mama Natură, prin tot ceea ce facem, ar putea avea un cuvânt de spus.

Din păcate, ultimele evenimente climatologice din țara noastră și, categoric, cele din afară, sunt semne că Mama Natură s-a întors împotriva noastră.

Vedem, peste tot în lume, catastrofe naturale, tsunami, secetă, cutremure, incendii, inundații, vulcani care erup, plăci tectonice în mișcare… totul provocat de noi, care am cauzat încălzirea globală.

Naturii dezlănțuite și supărate nu-i poți face față. Nu ai cum să te opui unei tornade care vine cu vânturi de peste 200 de km pe oră, unui tsunami și unei inundații care rade tot în drumul ei, unui incendiu de proporții, care arde și distruge și flora și fauna pe sute de kilometri. Suntem atât de mici!

Întrebarea este ce putem face după ce Mama Natură ne dă aceste palme dureroase. Ne mobilizăm, strângem rândurile, apelăm la empatie, solidaritate, umanitate și facem ce trebuie făcut. Acesta ar fi cursul firesc.

Bineînțeles, în ajutorul oamenilor care au avut de suferit în urma acestor dezastre sar în ajutor și organele competente, instituțiile, oameni pregătiți care știu exact unde să înceapă și ce au de făcut. Am văzut că în lume, există astfel de ,,entități”.

Una dintre temeri este dacă România e pregătită să facă față unei calamități naturale de proporții, care ne poate lovi oricând. În afară de cea politică, una care, într-adevăr, nu e naturală, nefiind cauzată de încălzirea globală.

Am văzut cât de repede se construiește în România, cât de repede se ridică diguri, baraje, se fac șosele, nu?

Știm cât de dotați sunt Pompierii, Apărarea Civilă, Armata, nu? Avem elicoptere, avem mașini, avem bărci, șalupe, ambulanțe, avem oameni, deci totul e sub control.

Oare, în caz de forță majoră, în fața unei calamități, personalul din spitale, medicii pot face față? NU. Oricât de bine pregătiți sunt medicii români, fără spațiile necesare, fără paturi, fără medicamente, fără consumabilele atât de necesare în aceste situații... nu le putem cere imposibilul.

Vremea când patriotismul, devotamentul și loialitatea față de țară și popor erau descrise prin expresia ,, cu piepturile goale” a trecut.

Acum e nevoie de planuri bine structurate și gândite, oameni, bani, resurse logistice, dotări, provizii, toate puse în așteptare pentru cazul în are va fi nevoie să se apeleze la ele.

Să dea bunul Dumnezeu să fim ocoliți de tornade, tsunami, avalanșe, cutremure etc. etc., pentru că România abia face față câtorva ploi mai abundente, câtorva furtuni mai puternice și ninsorilor, care, culmea, vin iarna, când noi nu suntem pregătiți. O mișcare tectonică ar fi binevenită, prin asta a se înțelege că, dacă cei de jos, baza, se mișcă, cei de sus... pică. Dar ce contează? Vin alegerile!

Oricum, și fără inundații, România se scufundă în mâl și mizerie, oricum în România bate un vânt tăios de indiferență, sărăcie și neputință, avalanșe avem deja, dar de prețuri, seceta nu e o problemă pentru că oricum agricultură nu mai avem, flota noastră e la adăpost în afara apelor noastre teritoriale, pentru că noi nu avem flotă... deci, nu avem de ce să ne temem, nu?

Lăsând ironia și sarcasmul deoparte, România, în ciuda poziției și descrierilor pe care vi le-am oferit la început și care ne arată că această țară ar trebui să fie prosperă, pentru că avem și câmpii, și munte, și mare, și pământ fertil, nu folosește, nu fructifică, nu se bucură de toate aceste atuuri, de toate aceste binecuvântări. Bine că bunul Dumnezeu nu a lăsat poporul român undeva, prin Groenlanda. Atunci ce am fi făcut, dacă nici cu ce avem nu ne putem descurca? Țara noastră, având toate cele descrise și natural dotată cu cele necesare unui trai bun și decent, ar trebui să aibă și resursele necesare unor intervenții majore în caz de dezastre naturale, nu este pregătită pentru... nimic. Scuze, se pregătește cu bani mulți, mulți pentru alegeri. Calamitate mai mare ca asta, nici nu ne trebuie.

Așa că, dragi românași, dormiți în continuare liniștiți, pentru că, după cum bine vedeți și știți, România, prin liderii noștri, își cunoaște prioritățile. Bine, sunt ale lor, nu ale noastre. Prioritatea noastră e viața, a lor - funcțiile.

Totuși, dacă și voi aveți încredere tot atât de mare ca și mine în ei, spuneți un ,, “Tatăl nostru” înainte de culcare. Sunt convinsă ca e singurul căruia îi mai pasă de noi și care ne poate păzi de dezastre naturale, sociale, economice și politice.

Antonela Dumitrache

Lasă un comentariu