Ziua Familiei la Castelul Bethlen din Criș, comuna Daneș

Distribuie pe:

Castelul Bethlen din satul Criș, comuna Daneș, construit în secolul al XIV-lea, unul dintre cele mai impresionante din Transilvania datorită stilurilor gotice și renascentiste întâlnite în arhitectura sa, va fi deschis pentru un eveniment public în data de 28 septembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului, a anunțat, marți, Asociația Visit Mureș.

“Cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului, Asociația Visit Mureș, în parteneriat cu Castelul Bethlen și Ansamblul Artistic Mureșul, vă invită cu drag la evenimentul «Ziua Familiei la Castelul Bethlen» din data de 28 septembrie, care va avea loc la Castelul Bethlen din comuna Criș. După succesul de anul trecut de la Castelul Degenfeld din Cuci, în acest an așteptăm cu nerăbdare să întâmpinăm vizitatorii la un nou castel. Scopul evenimentului este de a oferi o experiență memorabilă pentru toate vârstele și de a aduce comunitatea mai aproape de patrimoniul cultural local, permițând în același timp tuturor participanților să doneze pentru o cauză nobilă, contribuind astfel la conservarea, întreținerea și renovarea Castelului Bethlen”, a anunțat Asociația Visit Mureș, într-o postare pe Facebook, citată de Agerpres.

Potrivit sursei citate, copiii sunt invitați să participe la activități distractive și educative în cadrul cărora vor avea ocazia să confecționeze obiecte artizanale, să se joace și să învețe lucruri noi, iar familiile își pot testa abilitățile într-un “escape room” și pot descoperi împreună istoria Castelului Bethlen în cadrul unui tur ghidat al castelului, inclusiv curiozitățile și comorile sale ascunse.

“Ziua va fi punctată cu momente speciale de dans susținute de Ansamblul Artistic Mureșul și prezența unor echipe de reconstituire a stilului de viață medieval tradițional, care vor aduce la viață patrimoniul cultural al diferitelor locuri. Evenimentul este gratuit, dar participanții au posibilitatea de a face donații pentru întreținerea și renovarea Castelului Bethlen. În cadrul evenimentului, vom găti, de asemenea, un ceaun mare de gulaș pentru strângerea de fonduri, unde participanții vor putea cumpăra un bol de gulaș, iar încasările vor fi, de asemenea, donate castelului. Toate donațiile și achizițiile vor merge către conservarea și protejarea patrimoniului cultural local”, au arătat organizatorii.

Curtea Castelului Criș are formă de patrulater neregulat, prevăzut la colțuri cu bastioane romboidale de tip pană, iar în curtea interioară centrală se află un donjon circular, cu cinci nivele, cel mai înalt turn al arcașilor din țară, care este alipit unei incinte dreptunghiulare fortificate.

Într-un document din 1305 se arată că moșia și castelul au trecut în proprietatea uneia dintre ramurile familiei Bethlen, denumită ramura de Criș.

Deși castelul a evoluat în timp, iar funcția sa defensivă a fost înlocuită treptat cu cea de reședință nobiliară - în vremea lui Georgius Bethlen, iar apoi în vremea lui Franciscus Bethlen - caracterul său defensiv se păstrează încă.

În a doua jumătate a secolului al XVII-lea, pe vremea lui Alexius Bethlen, turnul donjon a fost supraînălțat cu încă un nivel, iar zidurile au fost micșorate. În această perioadă a fost construit și conacul, care cuprinde pivniță cu bolți de cărămidă, parter, etaj, saună, o galerie deschisă cu arcade pe coloane și capela familiei Bethlen.

În 1947, Castelul de la Criș a fost preluat de stat, apoi a fost folosit un timp ca tabără de pionieri, ajungând ulterior depozit de legume și cereale al IAS-ului din sat, iar după mutarea IAS-ului, construcția a fost devastată.

În 1974 a fost preluat de Direcția Monumentelor Istorice până în 1977, când aceasta s-a desființat, urmând o nouă perioadă de degradare a castelului, care a durat până în 1990.

În 1991 au început lucrările de intervenție urgentă pentru stoparea degradării și a fost instituită și paza monumentului.

Castelul Bethlen de la Criș a fost, la începutul anilor '90, unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale Ministerului Culturii, care a dorit transformarea sa într-un important centru cultural, în 1993 fiind inclus în Programul Național de Restaurare. Până în 1999 s-au făcut numeroase investiții pentru integrarea castelului Bethlen în circuitul cultural-artistic, din fondurile Ministerului Culturii, aici urmând să fie un centru cultural care presupunea săli de reuniuni, saloane, spații de cazare și urma să fie introdus în circuitul turistic.

Proiectul prevedea și amenajarea parcului dendrologic al castelului, care se întinde pe o suprafață de peste 10 hectare, dar investiția a fost abandonată ca urmare a cererii de retrocedare depuse, în 1999, de moștenitorii lui Gabriel Bethlen.

În anul 2008, Castelul de la Criș a fost câștigat în instanță de moștenitorii lui Gabriel Bethlen.

Lasă un comentariu