Se majorează la 3.000 de lei plafonul lunar neimpozabil și în cazul pensiilor militare

Distribuie pe:

Ministerul Finanțelor propune majorarea la 3.000 de lei a plafonului lunar neimpozabil și în cazul pensiilor militare de stat acordate în baza Legii nr. 223/2015, începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024.

“Se propune majorarea plafonului lunar neimpozabil, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, și în cazul pensiilor militare de stat acordate în baza Legii nr. 223/2015, cu modificările și completările ulterioare, de la aceeași dată de la care această măsură se aplică în cazul pensiilor stabilite pe baza principiului contributivității, respectiv, începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024”, se arată într-un proiect de Ordonanță de Urgență, publicat marți seara de instituție.

Ministerul Finanțelor a explicat, în Nota de fundamentare care însoțește proiectul de act normativ publicat marți seara, că pensiile militare de stat reprezintă o situație particulară având în vedere că, din 1 ianuarie 2016, sistemul de pensii militare de stat nu mai face parte din sistemul public de pensii, fiind reglementat ca sistem independent prin Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Militarilor, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare în activitate li se reține din solda/salariul lunar brut o contribuție individuală la bugetul de stat, a cărei cotă este egală cu cota de contribuție de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și care se virează la bugetul de stat.

Potrivit ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, aproximativ 200.000 de români vor beneficia de această nouă măsură.

“Reamintesc că legea adoptată recent în Parlament privind creșterea plafonului neimpozabil pentru pensii de la 2.000 de lei la 3.000 de lei s-a referit doar la pensiile bazate pe contributivitate, deci nu a inclus și pensiile ocupaționale, adică cele ale pensionarilor militari. Este, așadar, o măsură de justiție și echitate, care vine în întâmpinarea nevoilor reale ale celor care contribuie la securitatea națională, indiferent de contextul economic”, a scris Boloș pe pagina sa de Facebook. (AGERPRES)

Lasă un comentariu