Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului: Lumea se îndreaptă spre “un viitor distopic” dacă nu schimbă “noua normalitate periculoasă”

Distribuie pe:

Lumea se găsește “la o răscruce de drumuri” și se îndreaptă, dacă nu conștientizează acest lucru, spre “un viitor distopic”, alcătuit din escaladări militare, represiune și dezinformare, a avertizat, la începutul acestei săptămâni, Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, în deschiderea celei de-a 57-a sesiuni a Consiliului drepturilor omului, transmit agențiile internaționale de presă, citând AFP.

“Putem fie să continuăm pe calea actuală - o nouă normalitate periculoasă - și să ne îndreptăm, ca somnambulii, spre un viitor distopic. Sau putem să ne trezim și să inversăm cursul lucrurilor spre binele nostru, pentru omenire și pentru planetă”, a spus Înaltul Comisar în intervenția sa.

Într-o lume devastată de conflicte, inclusiv războiul Israelului împotriva Hamas în Gaza, războiul Rusiei în Ucraina și războiul civil care se desfășoară în Sudan, Türk a insistat că “statele nu trebuie și nu pot să accepte nerespectarea flagrantă a dreptului internațional”. Or, în prezent, a avertizat el, “lumea pare confortabilă cu încrucișarea a nenumărate linii roșii sau cu pregătirea de a le atinge”.

Noua normalitate a lumii, a spus el, “nu poate fi escaladarea militară nesfârșită și vicioasă, metodele de război, de control și de represiune, din ce în ce mai înfiorătoare și mai avansate din punct de vedere tehnologic”.

Înaltul Comisar a zugrăvit un tablou sumbru al lumii, alcătuit din injustiție, schimbări climatice care îi afectează mai mult pe cei care sunt cel mai puțin responsabili pentru ele, încălcări ale drepturilor omului comise în numele suveranității naționale, norme și organizații internaționale atacate.

Noua normalitate nu poate fi indiferența continuă față de inegalitățile în creștere, între state și în interiorul lor, a subliniat reprezentantul ONU.

“Într-un an record pentru alegeri, la nivel global (…), îi îndemn pe toți alegătorii să aibă în vedere problemele care contează cel mai mult pentru ei - fie că este vorba despre o casă, educație pentru copiii lor, sănătatea sau locul de muncă, justiția, familia și cei dragi, mediul înconjurător, să abordeze corupția, să se facă ascultați. Îi îndemn pe alegători să se întrebe care dintre platformele politice sau candidați vor lucra, cu adevărat, pentru îndeplinirea acestor deziderate”.

Oficialul ONU s-a referit, de asemenea, la difuzarea fără opreliști a dezinformării, care sufocă faptele și capacitatea de a face alegeri libere și conștiente: “Retoricile inflamate și soluțiile simpliste fac să dispară contextul, nuanța și empatia, deschizând calea pentru discursuri ale urii și consecințele dezastruoase care urmează, inevitabil. Îi îndemn pe toți alegătorii să fie vigilenți. Fiți atenți la vocile stridente, la tipurile de oameni puternici care ne aruncă praf în ochi, oferind soluții iluzorii, care neagă realitatea”.

“Să fiți conștienți că, atunci când un grup este desemnat ca țap ispășitor pentru bolile societății, riscați ca, la un moment dat, să fiți următorii pe listă”, a conchis Înaltul Comisar în discursul său, subliniind, totodată, că “în mod colectiv, trebuie să respingem noua normalitate și viitorul distopic pe care aceasta îl reprezintă, să facem o alegere diferită, “ghidați de drepturile omului și de valorile universale pe care le împărtășim cu toții”.

N.red. Potrivit ro.wikipedia.org, o societate distopică se caracterizează prin prezența uneia din formele de guvernare autoritariste sau totalitare sau printr-o formă oarecare de opresiune ori de control social. Termenul provine din limba greacă, în care prefixul “dis” are, de obicei, sensuri negative, iar topos înseamnă “loc”.

Ileana Sandu

foto: shutterstock.com

Lasă un comentariu