EXTERNE • EXTERNE • EXTERNE

Distribuie pe:

Ungaria: Ministrul de externe a prezentat autocarele destinate trimiterii imigranților la Bruxelles

Ungaria a prezentat autocare cu care dorește să trimită la Bruxelles solicitanții de azil ce sosesc la granița sa cu Serbia, provocând luni o reacție furioasă din partea guvernului belgian, conform AFP.

Amenințarea, făcută inițial în august, a căpătat noi proporții în ultimele zile cu o operațiune mediatică în timpul căreia a fost dezvăluit un rând de autocare galbene ale companiei publice, special închiriate pentru această misiune, potrivit guvernului ungar.

“UE vrea să forțeze Ungaria să lase să intre migranții ilegali pe care îi oprim la granița sudică a țării”, a declarat vineri ministrul ungar adjunct de interne, Bence Retvari.

“Ei bine, după aplicarea procedurilor europene, le vom oferi un bilet dus gratuit către Bruxelles”, a avertizat el. “Dacă Bruxellesul îi vrea, îi va avea”, a adăugat oficialul ungar.

Ungaria răspunde astfel la o amendă record de 200 de milioane de euro impusă în iunie de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru nerespectarea tratatelor europene privind dreptul de azil, însoțită de o penalitate zilnică de un milion de euro. Guvernul premierului Viktor Orban refuză să plătească, considerând decizia “nedreaptă” și “scandaloasă”.

Această amenințare este “inacceptabilă”, a reacționat secretarul de stat belgian pentru azil și migrație, Nicole de Moor, într-un comunicat. “Acest tip de bravadă este dăunător și contraproductiv” și “subminează solidaritatea și cooperarea în cadrul Uniunii”, a spus ea, avertizând împotriva “unei încălcări flagrante a acordurilor europene și internaționale”.

Întrebată despre această chestiune luna trecută, Comisia Europeană a preferat să nu comenteze, spunând că este obișnuită cu astfel de “declarații zgomotoase din partea Ungariei”.

Fără să rateze nicio ocazie de a denunța ceea ce el crede că este o înlocuire etnică în desfășurare în țările din Europa de Vest, premierul naționalist maghiar Viktor Orban se opune cu înverșunare sosirii migranților extra-europeni în țara sa.

De la criza din 2015, el a baricadat Ungaria ridicând garduri la granițele sale, spunând că vrea să “apere” o Europă “creștină”.

Dacă Budapesta nu plătește amenda, Comisia Europeană poate recupera sumele datorate prin deducerea lor din fondurile europene pe care nu le-a plătit încă. Bruxellesul încă îngheață 19 miliarde de euro pentru Ungaria pentru încălcarea principiilor statului de drept.

Moscova, sub tirul dronelor ucrainene

Oficiali ruși au declarat marți că cel puțin 15 drone au fost doborâte luni noaptea în jurul Moscovei, în cursul unui val de atacuri ucrainene care a incendiat clădiri rezidențiale, a ucis o femeie și a impus anularea a cel puțin 30 de curse aeriene, transmite Reuters.

Peste 60 de drone au fost doborâte de asemenea în regiunea Briansk din sud-vestul Rusiei, vecină cu Ucraina, și în regiunea Lipețk din sud, au anunțat guvernatorii regiunilor respective, unde nu s-au raportat daune sau victime.

Industria ucraineană producătoare de drone este în creștere rapidă, iar Kievul a intensificat atacurile cu acest tip de arme împotriva unor infrastructuri energetice, militare și de transport rusești.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a comunicat pe Telegram că echipajele de intervenție de urgență au fost trimise în mai multe locuri din regiune, inclusiv în apropierea aeroportului Jukovo și în districtul Domodedovo, unde este situat unul din cele mai mari aeroporturi din capitala rusă.

Agenția de presă rusă RIA, preluată de Reuters, a informat că aeroporturile Jukovo și Domodedovo au fost închise după ce fuseseră deja suspendate peste 30 de zboruri interne și internaționale de acolo și de pe alte aeroporturi care deservesc capitala Rusiei. Ulterior, aeroporturile au fost deschise.

Dronele ucrainene au produs distrugeri la cel puțin două blocuri înalte de locuințe din districtul Ramenskoe din regiunea moscovită, incendiind câteva apartamente, a afirmat pe Telegram guvernatorul Andrei Vorobiov.

El a adăugat că o femeie în vârstă de 46 de ani și-a pierdut viața, trei oameni au fost răniți, iar alți 43 au fost evacuați către centre de cazare provizorie.

Conform datelor oficiale, districtul Ramenskoe, situat la circa 50 de km la sud-est de Kremlin, are circa 250.000 de locuitori.

Canalele rusești de Telegram SHOT și Baza, apropiate de serviciile de securitate ale Rusiei, au difuzat materiale video în care se vede cum dintr-o clădire de locuințe cu mai multe etaje ies flăcări. Cele două surse susțin că dronele au distrus cinci apartamente în Ramenskoe.

SUA: Trimiterea de rachete iraniene în Rusia ar fi o “escaladare dramatică”

Statele Unite au declarat luni că livrarea de către Iran de rachete balistice către Rusia ar reprezenta o “escaladare dramatică” a sprijinului Teheranului pentru Moscova în războiul din Ucraina și ar putea avea “consecințe semnificative”, relatează AFP.

“Suntem incredibil de alarmați de aceste informații”, a declarat presei adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel. “Orice transfer de rachete balistice iraniene către Rusia ar reprezenta o escaladare dramatică a sprijinului Iranului pentru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, a menționat sursa citată.

Uniunea Europeană consideră că aliații dispun de “informații credibile” despre rachete balistice iraniene livrate Rusiei, a indicat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, potrivit AFP și Reuters.

Kremlinul nu a dezmințit că Iranul ar livra rachete Moscovei, așa cum susțin occidentalii, precizând că Rusia își dezvoltă relațiile cu Teheranul potrivit propriilor interese, în special în domeniile “cele mai sensibile”.

Potrivit publicației Wall Street Journal, SUA și-au informat aliații europeni despre o livrare de rachete iraniene cu rază scurtă de acțiune pentru Rusia într-o perioadă când aceasta și-a intensificat atacurile contra orașelor și infrastructurilor ucrainene.

Washingtonul și aliații europeni ai Ucrainei au avertizat în mod repetat că astfel de livrări ar avea consecințe grave pentru Iran, țară supusă unui regim strict de sancțiuni occidentale. (Grupaj Agerpres)

Lasă un comentariu