Noutăți despre proiectele de infrastructură mare din județul Mureș

Distribuie pe:

Deputata PSD de Mureș, Dumitrița Gliga, a publicat, în urmă cu o zi, pe pagina sa oficială de Facebook, o sinteză a stadiilor în care se află proiectele de mare infrastructură din județul nostru. Este vorba despre centurile Târgu Mureșului, Sighișoarei și Reghinului, construirea Autostrăzii Unirii și a nodului de autostradă la Luduș, oraș care va beneficia astfel de o nouă perspectivă de dezvoltare a zonei industriale. Vă prezentăm mai jos care sunt ultimele știri privind aceste investiții, obținute direct de la ministerul de resort. “Mă bucur de atenția sporită pentru investițiile în infrastructura rutieră în județul Mureș, din partea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, sub coordonarea dlui ministru Sorin Grindeanu”, a precizat Dumitrița Gliga.

Varianta de ocolire a municipiului Târgu Mureș

“Actualizarea Documentației Tehnice - Prestator: ROYAL CD. G2 S.R.L. / SPECIALIST CONSULTING SRL; valoarea contractului (fără TVA): 1.868.800 lei.

Varianta de ocolire Târgu Mureș este localizată în județul Mureș și are o lungime de 11,643 km, între localitățile Târgu Mureș și Ernei, cu plecare de pe DN13 Brașov - Sighișoara - Târgu Mureș, km 165, și sosire pe DN15 Reghin - Târgu Mureș - Turda, km 84.

Sunt prevăzute: 10 poduri/pasaje/viaducte, cel mai lung fiind viaductul de la km 5+097, cu o lungime de 299 m și un număr de 29 de podețe de diverse tipuri.

21 mai 2024: a fost emis avizul MApN, acesta fiind ultimul din lista celor 18 avize solicitate, conform Certificatului de urbanism necesar pentru obținerea Autorizației de Construire pentru lucrările suplimentare.

August 2024: în urma soluțiilor tehnice propuse și a modificărilor asupra elementelor geometrice din cauza lucrărilor suplimentare, dar și a condiționărilor prevăzute în avizele deținătorilor de utilități, urmează demararea procedurii de achiziție publică pentru contractul de servicii “Elaborare Proiecte Tehnice pentru Relocarea Utilităților” - pentru a se permite 4 benzi de circulație în direcția inelului ocolitor și pentru ajustările privind proiectele de protejare/relocare a unităților afectate.

De asemenea, este în curs de pregătire documentația în vederea actualizării Indicatorilor Tehnico-Economici - avizare tehnică Ministerul Transporturilor și avizare Consiliul Interministerial.

Estimat 2025: după obținerea avizelor menționate, se va demara procedura de achiziție publică pentru execuția lucrărilor.

Varianta de ocolire a municipiului Sighișoara

14 august 2024: a fost înaintată CNAIR documentația pentru obținerea Avizului CTE pentru actualizarea Indicatorilor Tehnico-Economici.

După aprobarea Indicatorilor Tehnico-Economici, se va aviza în CTE documentația; urmează obținerea Autorizației de Construire - în termen de 30 de zile de la data emiterii avizului CTE și a depunerii documentației tehnice de avizare.

Data estimată pentru Organizarea de Șantier și începerea Lucrărilor: octombrie 2024.

29 iulie 2024: durata contractului a fost prelungită prin Act adițional - de la 14 luni la 18 luni și 10 zile pentru PROIECTARE; și de la 24 de luni pentru EXECUȚIE, la 31 de luni și 11 zile, din momentul finalizării perioadei de proiectare.

23 aprilie 2024: a fost emisă Hotărârea de Guvern pentru exproprieri.

Antreprenor: Asociere CLEAN PREST ACTIV S.R.L. (LIDER) - T DANCOR ROMCONSTRUCT S.R.L. (ASOCIAT 1) - ILCI INSAAT SANAYI VE TICARET A.S. - S.C. PROIECT-CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA S.R.L.

Valoare contract + Act adițional: 355.707.273,25 lei (fără TVA).

Lungime: 13,057 km.

Varianta de ocolire a municipiului Reghin

Se așteaptă decizia privind finalizarea contestațiilor. În iulie 2022, am participat la Ministerul Transporturilor la semnarea Protocolului dintre Primăria Reghin și CNAIR, prin care se asigura finanțarea, asistența pe întreaga durată a proiectului și cadrul legal pentru demararea licitației. Aceasta a început în decembrie 2022, termenul de depunere a fost martie 2023, dar câștigătorul a fost anunțat abia la începutul anului 2024. Din cele 6 firme participante, au fost depuse trei contestații.

Autostrada A8 (Autostrada Unirii), lotul Miercurea Nirajului - Sărățeni

După lansarea licitației în luna aprilie, au fost depuse două oferte din partea unor companii din Turcia pentru construcția celor 23,4 km ai lotului Miercurea Nirajului - Sărățeni.

Valoarea de licitație a contractului, finanțat prin PT, este de maximum 3,35 miliarde lei (fără TVA). Se prevede o perioadă de maximum 30 de luni de la semnarea contractului: 6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuție, iar finanțarea va fi asigurată prin Programul Transport (PT) 2021-2027.

Pe traseul acestui lot de autostradă vor fi construite inclusiv două tuneluri cu o lungime totală de 1,07 km.

În toamnă vor începe lucrările la secțiunea Tg. Mureș - Miercurea Nirajului - alți 24,4 km - contract semnat în 16 februarie 2024, cu NUROL, astfel: Târgu-Mureș - Miercurea Nirajului - 22 km, și drumul de legătură cu Autostrada Transilvania A3 - 2,390 km.

Nod rutier de autostradă la Luduș

Nodul rutier va fi realizat pentru coborârea de pe A3 în zona industrială a orașului Luduș, cu 4 bretele, câte două (urcare și coborâre), de pe ambele sensuri ale autostrăzii. Firma clujeană Explan SRL efectuează investigațiile în teren, măsurători topografice și studii geotehnice, respectiv Studiul de Prefezabilitate și Fezabilitate. Perioada de realizare a tuturor studiilor în teren este 31.12.2024.

Andrei Roman

Lasă un comentariu