EXTERNE • EXTERNE • EXTERNE

Distribuie pe:

Regatul Unit va livra sute de sisteme de rachete către Ucraina

Regatul Unit va furniza în următoarele luni 650 de sisteme de rachete Ucrainei pentru a o ajuta să își întărească apărarea aeriană, a anunțat Londra vineri, după critici ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la ritmul livrărilor de ajutor militar pentru Kiev, informează AFP.

Ministerul britanic al Apărării a anunțat într-un comunicat că o primă livrare de 650 de „sisteme de rachete modulare ușoare (LMM)" va avea loc până la sfârșitul anului, în cadrul unui contract de 162 de milioane de lire (192 de milioane de euro).

Aceste rachete „foarte polivalente" vor fi construite de grupul francez Thales în uzina sa din Belfast, în Irlanda de Nord.

Ele sunt cunoscute „pentru că pot fi trase de pe o varietate de platforme tactice terestre, maritime și aeriene" și permit să fie vizată atât o țină la sol, cât și o dronă în zbor, potrivit producătorului.

Această nouă livrare de rachete va fi anunțată vineri de ministrul apărării John Healey, care participă la o reuniune a grupului de contact al aliaților Ucrainei, la baza aeriană americană Ramstein, în Germania.

Regatul Unit este unul dintre principalii susținători militari ai Kievului de la declanșarea invaziei ruse în 2022 și i-a furnizat inclusiv rachete cu rază lungă Storm Shadow, sute de rachete LMM și un escadron de 14 tancuri Challenger 2.

Cu toate acestea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat regretul, la mijlocul lui august pe platforma socială X, că Londra nu dă „mai multă dovadă de leadership", reproșându-i că nu furnizează arme cu rază de acțiune lungă, necesare pentru a face față Rusiei.

Regatul Unit i-a răspuns atunci dând asigurări că sprijinul său pentru Ucraina „este de neclintit".

„Acest nou angajament ar urma să dea un elan important apărării aeriene a Ucrainei și să demonstreze angajamentul noului nostru guvern de a intensifica sprijinul" pentru Ucraina, a declarat în acest comunicat John Healey, care a preluat noua sa funcție la începutul lui iulie, după alegerea prim-ministrului laburist Keir Starmer.

„În ultimele zile, am văzut costul tragic al loviturilor oarbe ale Rusiei asupra Poltavei și Liovului. Aceste noi rachete fabricate în Regatul Unit vor ajuta Ucraina să-și apere populația, infrastructurile și teritoriul", a adăugat el.

Ministerul britanic al Apărării a anunțat de asemenea că livrarea de muniții de artilerie în valoare de 300 de milioane de lire (356 de milioane de euro) promisă Kievului va începe tot înainte de sfârșitul acestui an.

Hunter Biden a pledat vinovat pentru fraudă fiscală și evită un proces; sentința pronunțată pe 16 decembrie

Hunter Biden, fiul președintelui american, a pledat vinovat oficial, joi, la Los Angeles, pentru fraudă fiscală, o schimbare care îl scutește de un nou proces după condamnarea sa în iunie într-un alt dosar, relatează AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

Judecătorul în acest proces - care urma să înceapă în aceeași zi - a stabilit pronunțarea sentinței pentru 16 decembrie. Hunter Biden riscă până la 17 ani de închisoare.

Hunter Biden, fiul președintelui SUA, Joe Biden, a ales în final să pledeze vinovat în fața unui tribunal din California în procesul în care este acuzat de o evaziune fiscală de 1,4 milioane de dolari, a anunțat joi avocatul său.

Avocatul Abbe Lowell a declarat cu puțin timp înaintea începerii ședinței de selectare a juriului că Hunter Biden va prezenta o declarație prin care va accepta un verdict de vinovăție, deși el se consideră nevinovat.

Hunter Biden, care într-o carte autobiografică a recunoscut că a fost dependent de alcool și droguri, este acuzat în acest dosar că în perioada 2016-2019 s-a sustras de la plata unor impozite în valoare de 1,4 milioane de dolari, în timp ce cheltuia sume exorbitante pe droguri, prostituate și numeroase bunuri de lux.

Pledând vinovat, el poate scurta acest proces care înaintea alegerilor din noiembrie ar putea fi stânjenitor pentru democrații tatălui său, chiar dacă Joe Biden nu mai candidează.

Stânjenitoare pentru familia Biden ar putea fi și dezvăluirile din acest proces referitoare la legăturile de afaceri ale lui Hunter Biden cu compania ucraineană Burisma.

Cinci agenți ai serviciilor militare ruse, acuzați în Statele Unite pentru atacuri cibernetice împotriva Ucrainei

Autoritățile judiciare americane au anunțat joi acuzații împotriva a cinci agenți ai serviciilor militare ruse pentru presupusa lor implicare într-un atac cibernetic care a vizat site-uri guvernamentale din Ucraina, în pregătirea pentru invadarea acestei țări în 2022, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Rechizitoriul îi vizează pe acești cinci agenți ai GRU, serviciul rus de informații militare, precum și pe un civil rus prezentat ca un hacker în vârstă de 22 de ani, Amine Timovici Stigal, deja inculpat în iunie.

Aceste șase persoane „sunt responsabile pentru seria de atacuri informatice distructive

denumite în mod obișnuit Whispergate", a declarat, în cursul unei conferințe de presă, la Baltimore, procurorul general adjunct Matthew Olsen de la Divizia de Securitate Națională a DoJ (Departamentul de Justiție).

Acest atac masiv a vizat în special „infrastructurile civile și sistemele informatice ucrainene fără nicio legătură cu armata sau apărarea națională", a adăugat el. Acuzații „nu și-au limitat activitățile la Ucraina", a subliniat Olsen.

„Apoi au vizat sisteme informatice din alte țări care sprijină Ucraina în lupta sa pentru supraviețuire", în total „26 de parteneri NATO, inclusiv Statele Unite", a precizat oficialul american.

Departamentul de Stat al SUA oferă o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informații care conduc la arestarea fiecăruia dintre acuzați.

Aceste acuzații survin la o zi după ce autoritățile americane au anunțat o serie de măsuri, inclusiv urmăriri penale și sancțiuni, ca reacție la încercări de amestec în alegerile din Statele Unite care sunt atribuite Rusiei.

SUA anunță un nou ajutor militar în valoare de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina

Secretarul de stat pentru apărare al SUA, Lloyd Austin, a anunțat vineri un nou ajutor militar în valoare de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina, în condițiile în care Kievul se confruntă cu avansarea forțelor ruse în estul țării și cu lovituri devastatoare ale Moscovei, informează AFP.

„Președintele (american Joe) Biden va semna un nou program de ajutor pentru securitate în valoare de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina. Aceasta va permite creșterea capacităților pentru a răspunde nevoilor în schimbare ale Ucrainei", a declarat Austin în timpul unei reuniuni a susținătorilor internaționali ai Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit vineri la reuniunea aliaților internaționali ai Ucrainei care se desfășoară în Germania, pentru a mobiliza sprijinul acestor aliați.

Liderul ucrainean va avea de asemenea o întrevedere în tet-a-tet cu cancelarul federal german Olaf Scholz, după această reuniune. Întrevederea de la baza aeriană americană Remstein, din vestul Germaniei, intervine după bombardamente sângeroase ale armatei ruse, în special cel asupra unei școli militare de la Poltava, în centrul Ucrainei, atac care a făcut cel puțin 55 de morți. ( Grupaj Agerpres)

Lasă un comentariu