Uniunea Europeană regretă că Mongolia nu l-a arestat pe Vladimir Putin - La sosirea, luni seara, în capitala Mongolei, liderul rus a fost întâmpinat de garda de onoare, fără a fi arestat la coborârea din avion

Distribuie pe:

Uniunea Europeană a deplâns marți că Mongolia nu l-a arestat pe președintele rus Vladimir Putin în timpul vizitei sale oficiale la Ulaanbaatar, în conformitate cu obligațiile sale internaționale, informează AFP, transmite Agerpres.

“UE regretă că Mongolia”, în calitate de stat membru al Curții Penale Internaționale (CPI), “nu și-a respectat obligațiile prin executarea mandatului de arestare” emis de CPI împotriva președintelui rus, a precizat un purtător de cuvânt al UE într-un comunicat.

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit marți, la Ulaanbaatar, cu omologul său mongol, Ukhnaa Khurelsukh, în prima vizită oficială a liderului de la Kremlin într-o țară membră a CPI după emiterea unui mandat de arestare pe numele său.

La sosirea, luni seara, în capitala Mongolei, liderul rus a fost întâmpinat de garda de onoare, fără a fi arestat la coborârea din avion. Aceasta este prima călătorie a lui Putin în Mongolia în cinci ani.

Vizita sa pare a fi un act de sfidare la adresa CPI, a Ucrainei aflată în război, precum și a numeroase țări occidentale și organizații pentru drepturile omului care au cerut arestarea lui.

Curtea Penală Internațională și autoritățile ucrainene au îndemnat Mongolia să-l aresteze pe Vladimir Putin, vizat de acest mandat emis de CPI în martie 2023, pentru suspiciune de deportare ilegală a unor copii ucraineni în Rusia.

Atunci când o țară membră nu își îndeplinește obligațiile față de CPI, aceasta din urmă poate sesiza Adunarea statelor părți care se reunește o dată pe an, dar ale căror eventuale sancțiuni se limitează strict la un avertisment verbal.

Lasă un comentariu