Zelenski spune că Ucraina intenționează să păstreze pe termen nelimitat teritoriul rusesc pe care l-a cucerit

Distribuie pe:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu pentru NBC News că Ucraina intenționează să păstreze pe termen nelimitat teritoriile rusești pe care le-a cucerit în urma incursiunii surpriză de luna trecută în Kursk, încercând astfel să îl forțeze pe președintele Vladimir Putin să se așeze la masa negocierilor, transmite News.ro.

“Pentru moment, avem nevoie de el (de teritoriul cucerit - n.r.)”, a declarat președintele ucrainean pentru NBC News într-un interviu exclusiv, primul de când Kievul a preluat controlul a circa 1.300 de km pătrați de teritoriu rusesc.

“Nu avem nevoie de teritoriul lor. Nu vrem să aducem acolo modul nostru de viață ucrainean”, a precizat el. Dar Ucraina va “păstra” teritoriul, deoarece acesta face parte integrantă din “planul său de victorie” pentru a pune capăt războiului, a declarat Zelenski, adăugând că va prezenta propunerea sa partenerilor internaționali, în primul rând Statelor Unite.

“Pentru moment, avem nevoie de el”, a spus el despre teritoriul pe care Ucraina îl deține acum în Rusia, refuzând să spună dacă Ucraina intenționează să încerce să preia și mai mult teritoriu rusesc. “Nu vă voi spune, îmi pare rău, nu pot vorbi despre asta. Este ca la începutul operațiunii noastre, aceasta, Kursk”, a spus el. “Cu tot respectul, nu pot vorbi despre asta, cred că succesul este foarte aproape de surpriză”, a declarat el.

Trupele ucrainene au pătruns în regiunea Kursk de la granița cu Rusia în urmă cu aproape o lună, în cadrul unei operațiuni secrete care a dat peste cap statu quo-ul conflictului, vechi de doi ani și jumătate. Kievul susține acum că controlează aproape 1.300 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc și a luat sute de prizonieri de război ruși.  Inițial învăluită în secret, operațiunea Kursk a fost o surpriză pentru aliații Ucrainei, inclusiv pentru SUA.

Zelenski a confirmat pentru NBC News că administrația Biden nu era la curent cu operațiunea și că aceasta a fost păstrată ca un secret bine păzit chiar și în interiorul Ucrainei.

Washingtonul a declarat în repetate rânduri că nu a știut de planurile Kievului pentru Kursk.

“Da, nu am informat pe nimeni. Și nu este vorba de lipsă de încredere”, a declarat Zelenski. Contraofensiva Kievului din vara trecută a eșuat în multe privințe din cauza modului în care a fost anunțată și despre care s-a tot vorbit, oferindu-le rușilor timp să se pregătească, a argumentat președintele ucrainean.

(Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua))

Lasă un comentariu