Péter Szijjártó promite la București că guvernul ungar va face tot posibilul pentru ca România să poată adera la spațiul Schengen în acest an

Distribuie pe:

Guvernul ungar va face tot posibilul pentru ca România să poată adera la spațiul Schengen - fără controale la frontierele interne - până la sfârșitul acestui an, în timpul președinției ungare a Consiliului UE, a declarat marți, la București, ministrul afacerilor externe și comerțului exterior, Péter Szijjártó, citat într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe de la Budapesta, relatează MTI, conform News.ro.

În urma discuțiilor avute cu ministrul român de interne, ministrul ungar a precizat că în primul rând este în interesul național al Ungariei ca România să adere la spațiul Schengen, întrucât eliminarea controalelor la frontierele rutiere ar elimina cozile lungi de la punctele de trecere și, în plus, s-ar pune la dispoziție pentru trafic rutier zece legături care în prezent sunt accesibile doar sâmbăta.

El a subliniat că acest lucru ar facilita și legăturile între comunitățile maghiare de cele două părți ale frontierei. De asemenea, el a arătat că România este una dintre principalele piețe de export ale Ungariei, astfel încât aderarea la Schengen ar fi extrem de benefică pentru companiile ungare.

“Așadar, noi nu avem decât de câștigat de pe urma aderării României la Schengen, prin urmare vom face tot posibilul pentru ca România să poată adera la această zonă în timpul președinției ungare a UE” - a declarat Peter Szijjarto.

“Sperăm foarte mult că nici țările vest-europene nu vor fi ipocrite și că toți cei care au spus până acum că vor susține această aderare, o vor și face, sperăm sincer că cei care au opus veto ultima dată aderării României la Schengen, de data aceasta nu vor mai împiedica crearea unui consens european, a unei poziții europene comune”, a adăugat el, referindu-se, fără a o numi, la Austria.

SZIJJARTO CERE O ATITUDINE FERMĂ FAȚĂ DE MIGRANȚI

Péter Szijjártó a menționat semnarea unui acord bilateral privind cooperarea transfrontalieră în domeniul urmăririi penale, care “va contribui la protejarea Ungariei și a ungurilor”.

El a subliniat că ambele țări se află pe o rută care a fost folosită anterior cu predilecție de către imigranții ilegali și de rețelele de crimă organizată.

“Ar face același lucru și acum, dacă România și Ungaria nu ar avea o atitudine atât de fermă față de migranți, față de traficul de persoane și crima organizată”, a spus ministrul maghiar.

El a subliniat că părțile au convenit să intensifice și mai mult această cooperare pentru menținerea securității. “Este clar că factorii care cauzează migrația ilegală nu se atenuează, devin din ce în ce mai acuți, iar fluxurile de migrație ilegală vor continua să se intensifice aici, la frontiera de sud-est a Europei”, a avertizat el, în condițiile în care migrația rămâne una din temele favorite ale Budapestei în disputele pe care le are cu Bruxelles-ul.

Ministrul Szijjarto a subliniat că Ungaria și România se află într-o poziție cheie pentru a se proteja și pentru a proteja Europa de migranții ilegali, potrivit comunicatului transmis de MAE de la Budapesta. “Bineînțeles, noi ne vom proteja de migranții ilegali, chiar dacă Bruxelles-ul ne va pedepsi pentru aceasta, deoarece pentru noi, siguranța poporului ungar este pe primul loc”, a spus Szijjarto la București.

În iunie, Budapesta a fost sancționată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru că nu a operat modificări în politica sa în privința migrației.

Lasă un comentariu